2025. január 27., hétfő

JANUÁRBAN UGYAN VISSZAESETT, DE KÉTSZEMJEGYŰ MARADT AZ ÉLELMISZERINFLÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2025.01.27.


Nagy meglepetést hozott a január: nagyot zsugorodott az előző hónaphoz képest az élelmiszerinfláció, legalábbis a mi bevásárlókosarunkba került termékek árváltozásából kiindulva. Az előző év januárjához viszonyított drágulási ütem – ami nem tekinthető reprezentatívnak – 11,4 százalék volt, ami jócskán alatta marad a decemberi 18,2 százalékosnak, de majdnem duplája volt a novemberinek. Lehet, hogy a karácsonyi ünnepekre jellemző többletfogyasztás generálta kereslet volt az oka a decemberi kiugróan magas rátának, ami most, januárra visszatért a normálisabb mederbe? Mindenesetre majd kiderül, hogy mennyire vág ez egybe a hivatalos adattal. Ami a részleteket illeti: egy sor termék brutálisan megdrágult, miközben néhánynak az ára bezuhant
.

A decemberi kiugróan magas ráta után valamelyest normalizálódott, bár továbbra is a kétszámjegyű tartományban maradt az élelmiszerinfláció a Hírklikk saját – nem reprezentatív – mérése alapján. (A módszertanról a cikk végén írunk.) Kifejezetten érdekes, ahogy a 11,4 százalékos ráta kijött: míg korábban rendre kiegyenlített volt a kosarunkba kerülő egyes termékek árának a változása, pár kiugrással a drágulási oldalon, és néhány enyhébb mérséklődéssel a másikon, az idén januárban – 2024. januárjához képest – több cikk ára is jelentősen megváltozott. A legnagyobb mértékben a banán ára csökkent nálunk (-41,5 százalék), míg a legnagyobb drágulást a tojásnál tapasztaltuk (+42), amitől alig marad el a margariné (+41). Ezúttal összesen csak négy termék ára maradt változatlan, s haté csökkent, a kosárba került 34 termék közül a többi ára ilyen-olyan mértékben, de nőtt.

Ha megnézzük az egy hónappal korábbi KSH-jelentést, azt látjuk, hogy az akkor 5,4 százalékkal drágult élelmiszerek között a leginkább emelkedő pályán a liszt, a tojás, a tej, a vaj, a vajkrém, az étolaj volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.