2024. október 26., szombat

VEZET IS, MEG NEM IS: A FIDESZ NYAKÁN A TISZA, DE TÁVOLSÁGTARTÁSSAL KELL FIGYELNI A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOKAT

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2024.10.26.


Október 23-án jelent meg a 21 Kutatóközpont Partizán által megrendelt felmérése, amire érhető módon sokan felkapták a fejüket: a biztos szavazók között bár hibahatáron belül, de a Tisza került az első helyre, megelőzve a Fideszt, amire egy-két 2021-es eset kivételével utoljára 18 éve volt példa. Időközben megjelent két másik kutatás is: az egyik tovább erősíti a Tiszát, a másik teljesen ellentmond ennek. De akkor hogyan kell értelmezni az adatokat? Miért nem jelenthető ki, hogy a Tisza vezet? Két valóság van a közvélemény-kutatásoknál is?

A Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont mérése szerint a biztos részvételt ígérő választók körében a Tisza 42, a Fidesz 40 százalékon áll, míg a teljes népességnél 29-26-ra a Fidesz vezet. A többi párt mind az 5 százalékos bejutási küszöb alatt, vagy annak környékén táncol. Az MSZP-nek is dolgozó Publicus Népszavának készített csütörtöki kutatása szerint már mindkét kategóriát vinné a Tisza. Szerintük a teljes népességben Magyar Péterék 24, a Fidesz pedig 23 százalékon áll. A választási részvételüket biztosra ígérők, és pártot is választók csoportjában pedig 39-37 százalék az arány a Tisza Párt javára.

Eközben a szintén csütörtökön megjelenő, a rendszeresen kormányközeli megbízásokat kapó Nézőpont Intézet kutatása a biztos szavazók körében 49 százalékra hozta ki a Fideszt, és mindössze 34 százalékra a Tiszát, azaz a Fidesz fénykorához közeli eredményt mérték a kormánypártoknak. Az ő kutatások szerint a teljes népesség körében is magasan vezetnek a kormánypártok: 36 százalékon áll a Fidesz, 25-ön a Tisza...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.