2024. október 1., kedd

VERSENYKÉPESSÉG: A KKV-K CÉLJAI HELYETT AZ ÁLLAMI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA MEHETNEK AZ EU-S FORRÁSOK

24.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2024.10.01.


A magyar vállalkozások túlnyomórészt a GINOP Plusz programon keresztül részesülhetnek a hazánk számára elérhető EU-pénzekből. A legújabban a versenyképességet és a kkv-fejlesztést zászlóra tűző kormányzat azonban nemrég arról rendelkezett, hogy a GINOP Plusz még nyitva álló forrásainak nagy részét olyan feladatokra költi el, amelyeket az államnak kellene ellátnia.


Az Unió soros elnökeként a magyar kormány a versenyképességet tűzte ki legfontosabb napirendi pontnak. Orbán Viktor kormányfő rendszerint az európai versenyképesség súlyos kihívásaira figyelmezteti az EU-s döntéshozókat.

Az Európai Unió versenyképessége olyan ütemben romlik, amit a magyar gazdaság nem bír ki értékelt a napokban a miniszterelnök, aki egy cselekvési tervet is felvázolt.

A kabinet hazai pályán a kis- és középvállalkozói (kkv-) szektor (a foglalkoztatottak kétharmada itt dolgozik) erősítését jelölte meg kiemelt célnak a versenyképesség visszaszerzése érdekében. Orbán Viktor Kötcsén mondott beszédében beharangozta, hogy a kormányzat egy kkv-kat bevonó program elindításán dolgozik. Nem sokkal később, szeptember 15-én megalakult az önálló kkv-államtitkárság a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM). Nagy Márton miniszter a kkv-program sarokköveiről is beszélt, kiemelve, hogy a kkv-kra vonatkozóan is fel kell építeni olyan célzott beruházástámogató rendszert, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD).

A kormány kkv-akcióterve az egyik oldalról hazai forrásból támogatott hitel- és tőkeprogramokra épülne, amelyekkel a kkv-k beruházásait, versenyképességét és exportját élénkítenék. Másfelől az uniós vállalkozásfejlesztési programok forrásaira is számítanak a tervben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.