2024. október 8., kedd

VÁRATLAN ÉS RADIKÁLIS FORDULAT JÖHET AZ ÁLLAMI LAKÁSPOLITIKÁBAN

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2024.10.08.


Meglepő fordulatot vehet az állami lakáspolitika Magyarországon a következő időszakban, ha legalább részben átültetik a gyakorlatba a témában készült, és a Telex által megszerzett döntés-előkészítő háttéranyag tartalmát. Az előzetes minisztériumi stratégia ugyanis szokatlanul kritikus hangot üt meg több, a nyilvánosság előtt mindig csak pozitívan értékelt lakhatási és családpolitikai programmal kapcsolatban, miközben olyan intézkedéseket is javasol, amelyeket mostanáig csak a területen aktív szakmai és civil szervezetektől hallhattunk, a kormány azonban mereven elutasította őket.

A Magyar Nemzeti Lakásstratégia 2035 című, szeptemberben elkészült dokumentum információink szerint még csak egy előzetes szakértői anyag, tehát nem azonos azzal, ami majd később előterjesztésként a kormányülésen asztalra kerül. Azt viszont jelzi, hogy a lakáspolitikában más irányok kerülhetnek előtérbe a következő időszakban, mint amit 14 éve megszoktunk.

A stratégiaalkotási folyamatra rálátó minisztériumi forrástól úgy tudjuk, a megújuló lakástámogatási rendszert és annak esetleges korai eredményeit a kormányzat (és a Fidesz) a 2026-os választási kampány egyik fontos elemének szánja.

Az irányváltásra egyébként már a nyilvánosság előtt is utaltak vázlatosan: első körben a terézvárosi Airbnb-szavazás után lengette be Szentkirályi Alexandra fővárosi Fidesz-frakcióvezető, hogy a terület szigorúbb szabályozásában gondolkodnak, majd a legutóbbi kormányinfón közölte Gulyás Gergely, hogy új, átfogó lakáspolitikai koncepció készül olyan elemekkel, mint Airbnb- és bérletidíj-szabályozás, építési ösztönzés, kollégiumi férőhelyek növelése.

Ugyanakkor forrásunktól azt is hallottuk – és ezt az anyag egyes elemei is megerősítik –, hogy a készülő csomagban azért a megszokott módon elsődleges fontosságú lesz az építőipar teljesítményének felskálázása. Ez az általános gazdasági növekedés segítésén túl az ágazatot uraló NER-holdudvarnak is külön anyagi érdeke, ők várhatóan sok megrendelést kaphatnának az esetlegesen induló nagy állami építkezésekből...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.