2024. október 7., hétfő

UNGVÁRY KRISZTIÁN: ELÁRULT FORRADALOM?

TELEX
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2024.10.07.


A Fidesz prominensei az utóbbi időben egyre szívesebben hivatkoznak arra, hogy az USA 1956-ban elárulta Magyarországot. Szijjártó Péter már a 2021-es megemlékezés alkalmával is azt fejtegette, hogy „hatvanöt évvel ezelőtt azonban ez a szabad világ cserben hagyott minket. Hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake newsát, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni…”

Bayer Zsolt is ezt vette át, amikor a Szabad Európa állítólagos „mindjárt jövünk, tartsatok ki” állításaira hivatkozva próbálta mentegetni azt az Orbán Balázstól származó állítást, amely szerint 1956 keserű tapasztalata az, hogy nem szabad védekezni az agresszorral szemben. Érdemes itt idézni Bencsik András kijelentését is a Demokratából: „Egyetértek azzal a történészi felfogással, hogy az 1956-os eseményeket csapdaként kell látnunk, amiből a magyarok hősiessége egy időre kitört október 23. és november 4. között. Szűk két hétre beragyogott az igazság Magyarországra, hogy aztán az elnyomás még sötétebb és még kegyetlenebb legyen. Csak az USA propagandaszócsöve, a Szabad Európa Rádió hazudott a közelgő segítségről.”

Ezek a kijelentések meglehetősen furcsák annak fényében, hogy a Szabad Európa Rádió teljes 1956-os műsorfolyama fenn van a szer.oszk.hu weboldalon. Ezekből a dokumentumokból bárki megállapíthatja, hogy mindebből egy szó sem igaz.
Mégis sejthető, hogy a Nyugat által rászedett forradalmárok toposza az idei kormányzati megemlékezéseken sem marad el. Mert van rá igény! A kellően intenzív ismétlés pedig arról is gondoskodik, hogy mindez a folyamatos Nyugat-ellenes retorika mellett be tudjon épülni az emberek tudatába.

Érdemes mélyebben elemezni ezt a történelemhamisítást. Nem csak azért, mert Bencsik András személyében helyreállítható a teljes kontinuitás a kommunista propagandisták és a NER-között, róla ugyanis legalább elmondható, hogy 1989 előtt a Népszabadság párthíreinek szerkesztőjeként ugyanaz volt erről a kérdésről (is) a véleménye, mint ma. Ez ritka konzekvencia, amit manapság meg kell becsülni.

A „cserbenhagyó USA” narratívája ugyanis eredetileg 1957-ben, az ÁVH utódszervénél született meg, és egészen 1989-ig a kommunista propaganda szerves része volt. Hollós Ervin, a belső elhárítás forradalom leverése utáni vezetője, illetve felesége, Lajtai Vera, a Pártélet című folyóirat főszerkesztője voltak azok, akik az 1956-ot fasiszta összeesküvésként ábrázoló könyvükben „Lelkiismeretlenül” alcímmel külön fejezetet szenteltek a Szabad Európa Rádió (továbbiakban SZER) aknamunkájának bizonyítására. Azt azonban, hogy a SZER konkrét nyugati fegyveres segítséget ígért volna, még ez a szerzőpáros sem tudta eredeti idézetekkel alátámasztani, így kénytelenek voltak minden forrás megadása nélkül terjeszteni azt az álláspontjukat, amely szerint a SZER nyugati segítséget ígért volna a felkelőknek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.