2024. október 6., vasárnap

ÚJABB KUDARC A HOSSZÚ TÁVÚ ÖNGONDOSKODÁS TERÉN -KÉSZ, VÉGE, MEGSZŰNIK AZ EGYETLEN HAZAI FOGLALKOZTATÓI NYUGDÍJSZOLGÁLTATÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2024.10.06.



Saját kérelmére megszűnik az egyetlen hazai foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató, ezzel el is tűnik Magyarországon ez a nyugdíjkiegészítési forma. Az MNB szerint fontos lenne a pénzügyi tudatosság erősítése, a kormány viszont éppen most megy neki a hosszú távú öngondoskodásnak.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett határozatában előzetesen jóváhagyta az Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató kérvényére annak jogutód nélküli megszűnését, és visszavonta a tevékenységi engedélyét is – írja közleményében az MNB. A társaság végelszámolójaként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. jár el.

A rendezett kivonulás, végelszámolás előkészítését az Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. már 2023 januárjában megkezdte a tagoknak (akik mindössze néhány százan vannak), illetve a foglalkoztatnak kiküldött levelekkel. Az ezt követő tájékoztatásoknak, megkötött megállapodásoknak köszönhetően a nyugdíjszolgáltató valamennyi, a tevékenységéből eredő jogszabályi kötelezettségének rendben eleget tett, és a tagokkal kapcsolatos anyagi kötelezettségeit is rendezte. Mindez az MNB mostani döntésének is jogszabályi feltétele volt.

Az egyetlen foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató volt

A pénzügyi felügyelet mostani határozata azt jelenti, hogy – saját döntése alapján – megszűnik az egyetlen Magyarországon működő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató. A jogszabály alapján a nyugdíjszolgáltatónál felhalmozott nyugdíjcélú megtakarításukat az érintett tagok (döntésük, illetve életkoruk alapján) szolgáltatásként, illetve kifizetésként vehették, illetve vehetik fel, továbbá át is léphettek az Európai Unión belüli valamelyik külföldi foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe.

Nyugat-Európában virul

A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézmény Nyugat-Európában jelentős múlttal rendelkező, elterjedt (ún. második pilléres) nyugdíjkiegészítési forma. 2007-től Magyarországon is lehetőség van foglalkoztatói nyugdíjintézmény alapítására. Végül mindössze egy ilyen szolgáltató alakult, azonban ez az intézményi forma végül nem tudott jelentős teret nyerni itthon. Az MNB szerint ennek egyik oka az lehet, hogy itthon a hazai fejlesztésnek számító önkéntes nyugdíjpénztári forma jóval megelőzte a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóit, és már az önkéntes rendszer is tartalmazta a munkáltatói hozzájárulás lehetőségét, és a nyugdíjbiztosítások is népszerűbbek lettek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.