2024. október 11., péntek

TÖBB EZER REFORMÁTUS DÖNTÖTT – EGYHÁZ A SZÁMOK TÜKRÉBEN

SZEMLÉLEK
Szerző: RAB KRISZTINA
2024.10.11.


Nemrégiben Balog Zoltán püspök a református egyházban “lezárt történetnek” nevezte a kegyelmi ügyet. Zalatnay István református teológust, filozófust kérdeztük.


– Hogyan látja, a reformátusok valóban lezárták ezt az ügyet?

– Ez egyfajta kincstári optimizmus, a valóság nem ezt mutatja. Van ennek egy egészen egyértelmű jele, ami egyben megválaszolja azt a fél éve vitatott kérdést, hogy az egyházon belül megjelent, a botrány miatt elkeseredett, felháborodott és szomorú hangok csak néhány kicsit túlbuzgó értelmiségi, meg egy-két elégedetlen lelkész hangját jelentik, vagy az egyház tagjainak sokkal szélesebb körét is mélyen érintette ez az ügy. A válasz benne van a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásainak nemrégiben nyilvánosságra került számadataiban. Első ránézésre is nagyon megdöbbentő, hogy

2024-ben közel 20 ezer emberrel kevesebben rendelkeztek a református egyház javára,

mint az előző évben. Ez önmagában, nominálisan is nagymértékű csökkenés, de még inkább az, ha figyelembe vesszük, hogy a történelmi egyházak esetében folyamatosan, körülbelül 5%-kal nőtt évente azoknak a száma, akik ilyen rendelkezést tettek.

Ezt is figyelembe véve, és azt is tudva, hogy a nem keresztény egyházaknál nem történt semmilyen csökkenés, azt mondhatjuk, hogy körülbelül 40 ezerrel kevesebben rendelkeztek a református egyház, és körülbelül 60 ezerrel kevesebben a katolikus egyház javára, mint egy évvel korábban. Az evangélikusoknál és majdnem minden kisebb keresztény egyháznál is azt látjuk, hogy a felajánlások száma lényegében stagnált.

A kép teljességéhez fontos tudni, hogy – a civil társadalmi 1%-tól eltérően – ha valaki egyszer rendelkezett az egyházi 1%-ról, akkor az a rendelkezése a következő évekre is mindaddig érvényes, ameddig azt vissza nem vonja. Az esetek többségében ez azt jelenti, hogy olyan emberek, akik a korábbiakban az egyház javára rendelkeztek, most hoztak egy döntést, vették a fáradságot, és visszavonták a rendelkezésüket. Erre semmilyen más magyarázat nincs azon kívül, hogy volt ez a botrány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.