2024. október 11., péntek

TITKOS KORMÁNYHATÁROZAT SZABÁLYOZZA A CT- ÉS MR-VIZSGÁLATOK ÁLLAMOSÍTÁSÁT

ÁTLÁTSZÓ / EGÉSZSÉGÜGY
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2024.10.10.


Tavaly szavazta meg a parlament azt a törvényt, amelynek értelmében 2024 novemberétől már csak állami tulajdonú gépeken történhetnek CT- és MR-vizsgálatok az egészségbiztosítás terhére. Miniszteri engedéllyel viszont a magáncégek egy évvel tovább, vagyis 2025 november elejéig is végezhetnek közfinanszírozott vizsgálatokat, mert az új állami CT- és MR-készülékeket még meg sem vette a kormány. A tervekben 30 új CT- és 14 új MR-készülék megvásárlása szerepel, de az átállás részleteiről egy „nem nyilvános”, vagyis gyakorlatilag titkos kormányhatározat rendelkezik.


Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) összesen 30 db új CT- és 14 db új MR-készüléket tervez vásárolni, hogy ki tudja váltani a magáncégek berendezéseit. A beszerzések jelenleg még folyamatban vannak, vagyis még nem dőlt el, hogy kitől, mennyiért és milyen gépeket vesznek. Ráadásul a készülékek elhelyezésén is dolgozni kell még: van, ahol teljes, máshol részleges átalakítást kell elvégezni. De ennek sem álltak még neki: az OKFŐ még csak most keresi azt a vállalkozást, ami elkészítené a szükséges munkálatok terveit.

44 új készüléket vesznek

„Jelenleg a CT- és MRI-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, vagy úgy, hogy a kórházakban, szakrendelőkben saját, erre kialakított részlegük van, ahova az állam beutalja a betegeket, vagy úgy, hogy kórházon kívüli magánrendelőket működtetnek, és oda utalja be a pácienseket az állami egészségügy” – olvasható az Országos Kórházi Főigazgatóság által közzétett közbeszerzési felhívásban.

A folytatásból kiderül az is, hogy országosan 44 helyszínre vásárolnak új készülékeket, hogy kiváltsák a magáncégek gépeivel végzett közfinanszírozott vizsgálatokat.

„Közfinanszírozott, nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat, vagyis MRI- és CT-vizsgálatokat 2025 novemberétől csak állami intézmény végezhet, vagyis legkésőbb a megadott időpontig meg kell valósulnia a magánszolgáltatók kiváltásának. Ennek érdekében indult el a CT- és MR-berendezések cseréjére vonatkozó program, melynek keretében

az OKFŐ országos szinten 30 db új CT- és 14 db új MR-készüléket szerez be.

A kapcsolódó eszközbeszerzések jelenleg folyamatban vannak. A szerződéskötéstől a beszállítóknak 150-180 napja lesz az adott berendezés leszállítására.”

Egy általunk megkérdezett radiológiai szakértő szerint ennyi új állami CT- és MR-berendezéssel a megszűnő magántulajdonú vizsgálati kapacitást kényelmesen le lehet cserélni, hiszen „jelenleg 15 CT és 11 MR berendezés az, amelyen állami finanszírozású vizsgálatot végeznek, de ilyen-olyan-amolyan magántulajdonban van”.

Szerinte azonban sokkal fontosabb az, hogy ezeket az új berendezéseket országszerte úgy osszák el, hogy ha már ekkora fejlesztés történik, annak eredményeként minden sürgősségi osztályt (SBO-t) üzemeltető kórházban legyen mind CT-, mind MR-berendezés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.