2024. október 24., csütörtök

SZÉLSŐJOBBOLDALI FIATALT ALKALMAZ A WASHINGTONI MAGYAR NAGYKÖVETSÉG, FELADATA AZ EGYEZTETÉS A TRUMPISTÁKKAL

SZABAD EURÓPA
Szerző: GTARAMVÖLGYI FLÓRA, KELLER-ALÁNT ÁKOS
2024.10.24.


A 29 éves amerikai tüntetett a fehér felsőbbrendűségért és kapcsolatban volt Magyarországon is ismert fajvédővel. Ma már a CPAC-re jár, és Magyarországnak dolgozik a washingtoni nagykövetségen, feladata: kapcsolattartás a trumpistákkal.

Legalább 2021 februárja óta a washingtoni magyar nagykövetségen dolgozik politikai asszisztensként az amerikai Taylor James Ragg, aki még nincs harmincéves, de már komoly politikai múltja van a szélsőjobboldalon. A követségen a feladata a kapcsolattartás a Republikánus Párt trumpista szegmensével. Legalább hét éve aktív az amerikai szélsőjobboldalon: részt vett a később erőszakba torkolló charlottesville-i tüntetésen, kocsmázott Richard Spencerrel, de egy szenátor mellett is gyakornokoskodott. Tavaly egy olyan amerikai CPAC-konferencián is ott volt, amelyen részt vett az Alapjogokért Központ két vezetője, Törcsi Péter és Ernyei Magor.

Megkeresésünkre eddig sem a nagykövetség, sem Ragg nem reagált.

Ragg azzal került be először a hírekbe még 2017 szeptemberében, hogy egy szélsőjobboldali Facebook-csoportban felhívást tett közzé, amelyben arra szólította fel a csoport többi tagját, hogy jelentsék a hatóságoknak egyik egyetemi csoporttársát, aki állítása szerint illegálisan tartózkodott az országban. A posztban megnevezett diák – aki egyébként legálisan tartózkodott az Egyesült Államokban – megosztott egy videót a YouTube-on. Azt állította ebben, hogy Ragg felhívása óta zaklató üzeneteket kap, és állítólag többen feljelentették. Az ügyből botrány lett, amelynek hatására Ragg törölte magát a közösségi oldalakról, később pedig eltanácsolták az egyetemről.

De a karrierje már korábban elkezdődött az amerikai szélsőjobboldalon. Azóta törölt Facebook-profiljával több szélsőjobboldali csoportba belépett és több ilyen eseményt visszaigazolt. Ennek azért van jelentősége, mert ezekben a csoportokban szerveződött az a 2017. augusztusi, charlottesville-i esemény, amelyen ő is ott volt. Az eredetileg augusztus 12-re meghirdetett demonstráció előestéjén egy előre be nem jelentett fáklyás felvonulást tartottak a fehér felsőbbrendűségért tüntetők a városi egyetem campusán. Az ott készült felvételek szerint a felvonuláson Ragg is részt vett (ezen a videón a 33. másodperctől látható), akit a felvonulásról készült videók alapján arcfelismerő szoftverekkel sikerült beazonosítanunk.

A Szabad Európának három, a washingtoni magyar nagykövetséghez közeli forrás is megerősítette, hogy a felvételeken látható férfi azonos a magyar külképviseleten dolgozó Ragg-gel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.