2024. október 18., péntek

SZELE TAMÁS: HA MÁR ORBÁN TRUMPRA TESZI A TÉTJÉT, ITT VAN KÉT CIKK A TÉMÁBAN

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2024.10.18.


Ha már Orbán Trumpra teszi a tétjét , itt van két cikk a témában.
A 2024-es választásokat az Amerikai Egyesült Államokban 2024. november 5-én tartják.
KÜLFÖLDI LAPSZEMLE: Financial Times, The Wall Street Journal

Abszolút holtverseny látszik kialakulni az amerikai elnökválasztás hajrájában, és nem látni, hogy egyszerű lenne túllépni a hihetetlen megosztottságon a küzdelem lezárulta után – mutatott rá a Financial Times elemzője.

Azt jövendöli, hogy akárki is nyer, a másik jelölt hívei csalást fognak kiáltani. Teljesen új jelenség, hogy a két tábor egyaránt fegyverként használja a szavazatok összeszámlálását.
Ő maga négy lehetséges kimenetellel számolt, de ezek közül csak az a problémamentes, ha Harris nyer, és demokraták elviszik a Kongresszus mindkét házát. Ez esetben vissza lehet térni a régi típusú kormányzáshoz, ám ez az opció nagyon nem valószínű.

A másik lehetőség, hogy a demokrata alelnök nyeri el a Fehér Házat, ám pártja elveszíti a Szenátust. Akkor pedig a republikánusok sorra torpedóznák meg a kinevezéseket és a törvényjavaslatokat. Harris belpolitikai programja már a megszületése pillanatában halott volna. Ha győzelme csekély arányú, akkor be van programozva az alkotmányos válság. Trump mindent bevet majd az eredmény érvénytelenítésére.

A harmadik lehetőség, hogy Trump kerekedik felül, a pártja visszanyeri a többséget a felsőházban, ellenben a demokraták kezére került a Képviselőház. A régi-új elnök keresztül tudná vinni legtöbb elképzelését.

És végül marad az az opció, hogy tarol a jelenlegi ellenzék, de ez is inkább a vágyak 
birodalmába tartozik. Viszont ha Trump a befutó, akkor ráveti magát az ellenfeleire és hozzálát, hogy valóra váltsa a Heritage-alapítvány programját az illiberális demokrácia bevezetésére.

A kérdés az, miként lehetne véget vetni a hideg polgárháborúnak. Ha Trump veszít, akár börtönbe is kerülhet. Ha győz, az a demokraták szemében azt jelentené, hogy soha többet nem tudnak nyerni tisztességes választásokon.

Mivel mindkét párt a lehető legrosszabbat feltételezi a másikról, mindkettő mindenáron győzni akarnak, és nem csupán a következő négy évre.

A verseny teljesen kiegyensúlyozott egy kölcsönösen ellenséges Amerikában.
***
Akárhonnan is nézzük, három héttel a választás előtt igencsak fej-fej mellett alakul az elnökválasztási harc. Harris az összesítésben 2 százalékkal vezet, de az ingadozó államokban bármelyikük is áll az élen, csupán kevesebb, mint 1 százalékkal előzi meg riválisát – mutatott rá William Galstoa The Wall Street Journalban.

A kulcs Pennsylvania, ott abszolút a holtverseny, ezért vetnek be mindketten apait-anyait. Viszont a felmérések azt állapították meg, hogy az amerikaiak többsége immár a republikánusokkal azonosul. A gender szakadék, vagyis hogy kihez húznak a férfiak és kihez a nők, minden eddiginél nagyobbnak látszik, és ez is befolyásolhatja az eredményt.

Szintén nagy a különbség az iskolai végzettség alapján: a diplomások inkább a demokraták mögé sorakoznak fel, ezzel szemben az olyan fehérek, akik legfeljebb az érettségig jutottak, jobbára a republikánusokat pártolják.

Emellett fontos tényező, hogy a spanyol anyanyelvűek és a fekete bőrűek szavazatára a korábbinál nagyobb mértékben számíthat a mostani ellenzék. Azaz sok ismerős ismeretlen bizonyulhat döntőnek, de a lényeg, hogy

az eredmény a szavazópolgárokon és nem a szakértőkön múlik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.