2024. október 11., péntek

SZÉKY JÁNOS: 56 ÚTJA A 0-IG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2024.10.11.


Harsogott a tömeg: „Hazaáruló!”, valahányszor csak elhangzott Orbán Balázs neve a Kunigunda úti tüntetésen, a hírhamisító központ előtt. És az embernek megfordult a fejében, mekkora bravúrt sikerült a miniszterelnök politikai igazgatójának végrehajtania, midőn pár mondattal ráébresztette a nagyközönséget főnöke külpolitikájának hazug és nemzetellenes voltára, és milyen trükkös volt, hogy közben fél kézzel az állami 56-kultusz álságosságát is leleplezte így, az ünnep küszöbén.

Persze ha továbbgondolom, egyáltalán nem biztos, hogy az említett álságosság túl sokak tudatáig eljut. Ha még tovább: nem látom jelét, hogy általános tudás volna, miszerint a kormányzat (nevezzük röviden és semlegesen így) semmilyen jelszavának nincs semmi köze az igazsághoz.

Már hogy a szó ismeretelméleti értelmében. A kormányzatnak nem az a fontos, hogy olyasmit mondjon, ami a valóságban létezik, de még csak az sem, hogy hazudjon, amit kétségtelenül gyakran megtesz. (Bár az ő szempontjából a hatásos átverés tiszta nyereség.) Hanem az, hogy elérjen valamilyen egyszerű indulati reakciót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.