2024. október 18., péntek

SZÁZMILLIÓ FORINT FELETT KERESETT AZ OLIMPIÁN A LEGEREDMÉNYESEBB MAGYAR EDZŐ

TELEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2024.10.18.



Ahogy vége lett a párizsi olimpiának augusztus 11-én, a versenyzői jutalmakat rögtön ki lehetett számolni, hiszen már előre lehetett tudni, milyen helyezésért mekkora összeg jár. A kajakos Csipes Tamara keresett a legjobban, aki két ezüst- és egy bronzérmet nyert, amiért csaknem 111 millió forinttal gazdagodott. A legjobban kereső férfi sportoló az úszó Milák Kristóf lett, aki egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza, amiért 94 milliót kapott.

Magyarország az olimpikonok jutalmazásában az élmezőnybe tartozik, top tízes a világban, de ilyenkor nemcsak a sportolók, hanem az edzőik és a sportolókat felkészítő szakmai, egészségügyi stáb (dietetikus, gyógytornász, pszichológus), olykor még a szövetségben dolgozó médiás is jutalmat kap,

Az azonban néhány szakágat leszámítva nem nyilvános, hogy ezek a jutalmak mekkorák, kinek mennyi pénz járt. Most eljutott hozzánk a teljes lista erről.

A szakmai stábnak szétosztott jutalom mértékéről az adott szakszövetség határoz. Ha azt jóváhagyják a szakmai szervezetek és a sportért felelős államtitkárság, akkor az állam már folyósítja is a jutalmat. A vonatkozó kormányrendelet egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy „az edzők és sportszakemberek részére megállapítható állami jutalmak összege sportáganként a versenyzőknek kifizetett jutalom hatvan százaléka lehet, az öttusa és triatlon jelenti a kivételt, a két sportág multi jellege miatt ott hetven százalékot lehet szétosztani”.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) a honlapján tételesen megjelentette, hogy a versenyzők által megszerzett helyezések után a felkészítők milyen arányban részesülhetnek. Az MBSZ abból sem csinál titkot, hogy mennyit keresnek a tisztségviselők, honlapjuk Üvegzseb rovatában visszamenőleg is visszakereshető a munkavállalók bérezése. (Németh Szilárd elnök társadalmi munkában dolgozik.)

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) sem titkolta, hogy mennyit kerestek az edzők, masszőrök, nevelőedzők, az elnökségi határozat megjelent a honlapon. A sportág egyéni jellegéből adódóan Sós Csaba kapitánynál az edzők lényegesen jobban jártak.

A legtöbb sportág azonban nem ezt az utat követi, és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), aminek az elnöksége is tárgyalja a jutalmakat, sem hozza nyilvánosságra a teljes névsort, noha egy edzőnek akár motivációt is jelenthetne, hogyan honorálják a kiváló és nemzetközileg is eredményes munkát. Ugyanígy megtehetné a sportért felelős államtitkárság is, hogy a nyíltság útját választja 1,6 milliárd forint szétosztásakor, de még komolyan vehető honlapjuk sincs.

Pedig ha átláthatóság lenne, akkor biztosan nem kezdődhetne a pusmogás a háttérben, hogy ki mennyit kapott, és nem terjedhetnének téves, pletykákon alapuló összegek. Mivel közpénzről van szó, pláne érthető lenne, ha kiadnák az adatokat a teljes névsorral...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.