2024. október 2., szerda

REFORM HELYETT TÁMAD AZ ORBÁN-KORMÁNY, PEDIG TUDTA, HOGY VÁLTOZTATNI KELL A NYUGDÍJRENDSZEREN

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT, HALMAI KATALIN
2024.10.02.


A kabinet nevében kiadott pénzügyminisztériumi reagálás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kabinet önmagától határolódott el. Közben Brüsszelben csak akkor bírálják el a nyugdíjreformot, ha teljesül mind a 27 feltétel.


Amikor az OECD anyaga nyilvánosságra került, és elkezdtek záporozni a cikkek, a nyilatkozatok, kritikák, a Fidesz rájött, hogy politikai szempontból bajba kerülhet. Ezért érezte szükségesnek az elhatárolódást, pedig a problémák nem ismeretlenek számára. A kormány nevében kiadott pénzügyminisztériumi reagálás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kabinet önmagától határolódott el, hiszen a menetrendet ő vállalta, és fogadta el – nyilatkozta a Népszavának az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója.

Barát Gábor arra reagált, hogy – mint arról írtunk –, Varga Mihály tárcája közölte, az Orbán-kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrizi, a 13.havi nyugdíjakat kifizeti. Mint írták, az Európai Bizottság nyomására felkért szakértő javaslataival a kormány nem ért egyet, azokat nem támogatja.

A támadó hangvételű közlemény azért született, mert kiderült: elkészült az a független szakértői jelentés a magyarországi nyugdíjrendszerről, amely egyébként a kormány vállalásához kapcsolódik. Az OECD visszavezetné az előrehozott csökkentett nyugdíjat, emelné a nyugdíjkorhatárt, és kivezetné a a Nők40 programot. Nem azonnal, hanem fokozatosan, a korhatáremelés például csak 2045-re érné el a 67 évet.

Azt, hogy a nyugdíjrendszeren változtatni kell, a kabinet tudta, hiszen a pályázatában azt írta, „jogszabályt módosít”, törvényt alkot, amely „elősegíti a költségvetés közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, illetve megerősíti az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjak megfelelőségét”. Vállalta, hogy a szükséges jogszabályok már jövőre életbe lépnek.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója szerint eleve teljesen megalapozatlan volt a menetrend, a feladatok ütemezése, hiszen 2024-ben választás volt, 2026-ban pedig egy még fontosabb választás lesz. Korábban is kizártnak tartotta – folytatta Barát Gábor –, hogy a kormánypárt egy szakmailag ugyan helyes, de politikailag kényes témát bedobjon a köztudatba. – Pedig lenne mit tenni, átgondolni, modellezni, hatástanulmányokat készíteni, vitára alkalmas koncepciókon, javaslatokon dolgozni – fogalmazott, hozzátéve: demográfiai okok miatt az öregségi nyugdíjkorhatár hosszabb távú alakítása nehezen megkerülhető kormányzati felelősség, hiszen kiemelten fontos nyugdíjelvi-, finanszírozási, sőt társadalompolitikai kérdés is.

Ez ügyben az OECD sem egy azonnali, hanem egy hosszabb távon realizálható emelés vizsgálatát vetette fel. Célszerű lenne értékelni a nőknek biztosított kedvezményt, a Nők40-et is – mondta a volt főigazgató. Barát Gábor szerint jó lenne, ha a kormány odafigyelne a hazai, társadalombiztosítási nyugdíjrendszerhez értő szakemberek ajánlásaira is, és átgondolná a 2010 után hozott módosításainak hatását: a nyugdíjak relatív értékének brutális csökkenésének, valamint a nyugdíjasok romló élethelyzetének okait, annak lehetséges javítását. Mint fogalmazott: a kormány hiteltelen, naiv hozzáállása, az elhatárolódás indoka árt a nyugdíjügynek, bizonytalanná teszi a jövő nyugdíjasait, de jelenlegiek problémáira pedig semmi válasz nincs...


Lásd még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.