2024. október 16., szerda

OROSZ HADIFOGLYOK UKRAJNÁBAN: ODADOBTAK MINKET, ÁGYÚTÖLTELÉKNEK. ÍGY VAN

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY, HUSZTI ISTVÁN
2024.10.16.


Hadititok, hogy mennyi orosz hadifogoly van Ukrajnában, de az ukrán fél arra időnként lehetőséget ad, hogy a sajtó megmutathassa, milyen az élet egy hadifogolytáborban. A nyilvánosság segíthet rákényszeríteni Oroszországot, hogy maga is javítson az ukrán hadifoglyok körülményein, de akár abban is, hogy az orosz katonák könnyebben adják meg magukat az ukrán erőknek. Egy nyugat-ukrajnai táborban jártunk, ahol a foglyokkal is beszélhettünk arról, hogyan és miért kerültek a hadseregbe, mit gondolnak a Vlagyimir Putyin által indított háborúról, Ukrajnáról és Putyin 25 éve tartó hatalmáról. Volt, aki azért állt szóba velünk, mert olyan nagyra tartja Orbán Viktort, mint az orosz, a belarusz vagy a török elnököt. Helyszíni ripor
t.

„Ez most a legbiztonságosabb helye Ukrajnának” – sose gondoltam volna, hogy egy légiriadó alatt épp egy ukrajnai hadifogolytábor orosz foglyokkal telezsúfolt pincéjében hallok ilyen mondatot, de el kellett ismernem, az orosz fogoly vállrándítással kísért megállapításában van logika. Elvégre a szirénák orosz rakéták miatt szólnak, a fogva tartott orosz katona joggal gondolhatja, hogy nem őket fogja célba venni az orosz hadsereg.

Igaz, valamikor ugyanezt gondolták a frontvonalon lévő ukrajnai városok lakói is, mondván, ha Vlagyimir Putyin a felszabadítással érvelve indította el a háborút az ország ellen, miért lőné a civileket. De a háború harmadik évében, az elfoglalása előtt a földdel szinte egyenlővé tett Mariupol után, az ország nagyvárosainak lakóházaira, iskoláira, kórházaira zúdult rakéták, drónok, siklóbombák láttán Ukrajnában már senki sem gondolja, hogy van olyan pont, amelyet szándékosan, humanitárius szempontok miatt kerülne az orosz haderő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.