2024. október 10., csütörtök

ORBÁN VIKTOR AZ EURÓPAI SZÉLSŐJOBB BANKÁRA

HVG360
Szerző: PARÁSZKA BORÓKA
2024.10.10.


Orbán Viktor a szélsőjobboldali szövetségeseinek kistafírozására használja a részben a barátja, részben az állam tulajdonában lévő MBH Bankot. Mészárosék mintaprojektje a francia Nemzeti Tömörülés finanszírozása volt, de már a spanyol Voxszal és az osztrák FPÖ-vel való együttműködésre is van bizonyíték.


Két-három év távlatából már tudatos építkezésnek látszik, ami 2022-ben még egyedi esetnek tűnt: a magyar Mészáros Lőrinc bankja az európai szélsőjobb előretörését finanszírozza. Ma ugyanis már nemcsak a francia, hanem a spanyol elvbarátok, vagyis a Nemzeti Tömörülés után a Vox hitellel való megtámogatása is tény, sőt az osztrák és a magyar sajtó együttműködésének köszönhetően az is, hogy a múlt héten éppen választásokat nyert Osztrák Szabadságpárt médiuma, az AUF1 televíziós csatorna kapcsolatban áll Mészáros és a magyar állam közös pénzintézetével. A szélsőjobboldali és oroszbarát kötelékektől hemzsegő AUF1 támogatója ugyanis egy egyesület, a Verein für Basisgetragene Medienvielfalt (Alulról Építkező Médiadiverzitásért Egyesület), amelynek számlavezető pénzintézete ugyancsak Magyarországon van. Márpedig ez a kör június óta a Patrióták Európáért pártszövetség alapítóit adja ki, és ekként a magyar kormányfő szuverenitáspárti, ám az Európai Unió föderális és liberális szemléletét mélyen elutasító politikáját támogatja. A szóban forgó pártok sajátossága az is, hogy nem utasítják vissza az orosz, netán iráni kapcsolatokat sem.

Legutóbb a spanyol Vox párt ügye irányította a figyelmet ezekre a kapcsolatokra, miután kiderült, hogy az ottani szélsőjobb is részben a magyar MBH Bank hiteléből finanszírozta a 2023-as parlamenti és önkormányzati választási kampányát. A párt két részletben összesen 9,2 millió eurót vett fel. 2022-ben a francia Nemzeti Front 10,6 millió eurót kapott az azóta az MBH-ba beolvadt MKB Banktól. A madridi El País napilap megkeresésére a Vox szóvivője most azt mondta: az időközben már visszafizetett kölcsönre azért volt szükség, mert hazai forrásból nem jutottak a kampányhoz szükséges pénzhez. Az állítást azóta már Orbán Viktor is kommentálta, holott attól mereven elzárkózott, hogy bármi köze lenne a barátjának és egyben az államnak a kezében lévő pénzintézet döntéseihez: felháborodottan kérdezte több tucat újságíró előtt, hogy vajon méltányos-e, ha a saját országában visszautasítják egy párt hitelezését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.