2024. október 1., kedd

ORBÁN BALÁZS ’56-OS MONDATAI MUTATJÁK MEG A FIDESZ EGYRE SZAPORODÓ GYENGESÉGEIT

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2024.10.01.


Orbán Balázs ’56-tal kapcsolatos kijelentései azért lehetnek politikailag veszélyesek a Fideszre, mert a kegyelmi botrányhoz hasonlóan meghazudtolják azt a képet, amelyet a Fidesz és Orbán Viktor önmagáról kialakított. Novák Katalin döntése a Fidesz családbarát imázsát ásta alá, a miniszterelnök politikai igazgatójának mondatai pedig a Fidesz harcos antikommunizmusát és harcos hazaszeretetét kérdőjelezik meg. A fideszes mitológiában Orbán Viktor gyakorlatilag egyedül küldte haza a szovjet csapatokat a Nagy Imre újratemetésén mondott beszédével.

Ehhez képest a miniszterelnök politikai igazgatója arról beszélt a Mandiner videójában, hogy „pont ‘56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”. Orbán Viktor egyelőre annyival intézte el az ügyet, hogy a szokásos pénteki rádióinterjújában hibának nevezte Orbán Balázs mondatait, de azt is hozzátette, hogy ő is „velünk harcolna a Corvin közben”. Novák Katalin esetében nem volt ennyire elnéző.

Az Orbán Balázs-ügy a Fidesz több gyengeségére is rámutat. Egyrészt keresztbe tehet a körvonalazódó új kommunikációs stratégiának. A nyáron feltűnő volt, hogy a független sajtót addig módszeresen kerülő Orbán Viktor tőle szokatlan módon többször is szóba állt újságírókkal. Ennek egyik legjobb példája Kötcse volt, ahol a miniszterelnök negyedórán keresztül válaszolt a sajtó kérdéseire, mielőtt elmondta volna szokásos programadó beszédét a fideszes holdudvar előtt. Bármiről lehetett kérdezni Orbánt: az egészségügy és a gazdaság helyzetéről, a Fidesz megújulásáról, a Tisza Pártól és Bese Gergő atyáról is kapott kérdéseket.

Az elmúlt években maximum a fideszes sajtóban szivárogtatták ki Orbán aktuális kötcsei beszédének részleteit. Idén viszont maga Orbán osztott meg videókat az ott elhangzottakról saját Facebook-oldalán. A dunai árvíz alatt a 24.hu-nak sikerült elcsípnie egy kérdés erejéig a gátakat járó miniszterelnököt. (Persze ez nem feledteti azt a tényt, hogy Orbán évek óta nem ad rendes interjút komolyan vehető sajtóterméknek.) A miniszterelnök példáját más fideszes politikusok követték: Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Vitályos Eszter kormányszóvivő is hosszabban nyilatkozott a kormánykritikus sajtónak egy-egy témában...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.