2024. október 18., péntek

ODZE GYÖRGY: A KÍNAIAK A HITELEIKKEL SZIVÁROGTAK BE AFRIKAI ORSZÁGOKBA IS

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Műsorvezető: SEBES GYÖRGY
2024.10.16.



A kínaiak sokan vannak és érvényesülniük kell, ez igaz a politikában is, nemcsak az utcai lökdösődésben. Az, hogy Szijjártó Péter egy évben kétszer elmegy Pekingbe, annak semmi jelentősége nincs - mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Odze Görgy, író, diplomata, aki sok évig élt Kínában, arról, hogy vajon ártanak-e a kínai kapcsolatok Magyarországnak. Szerinte olyan mértékben vagyunk kiszolgáltatva Kínának, ahogy régebben csak lezüllött afrikai országok voltak, olyan szinten fűződünk hozzá, ami példátlan az uniós országok között.

A titokban felvett kínai hitelről elmondta, a kínaiak semmit nem szeretnek nyilvánosságra hozni, a mai napig nem mondták el a Covid-járvánnyal kapcsolatban sem, hogy mi történt. „Ami onnan kiszivárog, az vagy nem hiteles, vagy nem kínai.” Szerinte a hitellel a magyaroknak tervei vannak, de valószínűleg megmondják, hogy mire lehet használni, akkor pedig a szuverenitásunknak vége. Az, hogy Észak-Macedóniának adtuk, ez végképp érthetetlen, a kínaiak, ha akartak volna adni, akkor odaadták volna, nekik mindegy, kinek adják a pénzt.”

Odze György emlékeztetett, így jutottak be Afrikába a kínaiak, ma már 50-60 országban vannak jelen a kölcsönök miatt, hogy ha majd a WHO-ban vagy az ENSZ-ben szavazni kell, akkor kiálljanak mellettük. „Itt nem barátságról van szó, az a barátság, ahol nincs érdek, és mi nem mondunk le az érdekeinkről.” Az író a műsorban beszél még a megjelent és megjelenő könyveiről is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.