2024. október 14., hétfő

NEMCSAK AZ ÚJSZÜLÖTTEK, HANEM A GYÓGYULÓ GYEREKEK IS HOSSZÚ IDŐRE MAGUKRA MARADHATNAK A KÓRHÁZAKBAN

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2024.10.14.


Pontos adat nincs, de akár több százan lehetnek, akiket csak hetente vagy havonta tud látogatni a családja – tudtuk meg.


Egy év alatt 1210 kórházban kezelt gyerekkel foglalkozott a Nevetnikék Alapítvány, ebből 422 volt hat évesnél fiatalabb, 112 mellett pedig egyáltalán nem voltak szülők. Ez a mérleg nem országos adat, hiszen kizárólag Pécsen dolgozik 70 önkéntessel a civil szervezet, és nincs tudomásuk arról, hogy más városban bárki hasonló feladatot látna el. Kőműves Glória, az alapítvány vezetője lapunknak úgy fogalmazott: mára a közvélemény előtt is ismertté vált a szüleik által elhagyott, kórházban maradt újszülöttek helyzete (lapunk számolt be elsőként arról, hogy mintegy 300 ilyen újszülött van az országban), de ugyanilyen fontos, ám tabuként kezelt téma a beteg, egészségügyi intézményben akár hónapokig gyógyuló, ritkán vagy egyáltalán nem látogatott gyerekek sorsa is.

Mint mondta, gyógypedagógus végzettségével már évekkel ezelőtt szórakoztatni, foglalkoztatni szerette volna ezeket a gyerekeket, de gyorsan rájött, hogy az unalom a legkisebb problémájuk. Sok csecsemő, óvodás-iskolás korú gyereket hetekig, hónapokig vizsgálnak, gyógyítanak egy egészségügyi intézményben, másokat több évig kezelnek kórházban.

- Nekik abból áll a napjuk, hogy fekszenek, még akkor is, ha az állapotuk ezt nem indokolja. Mozoghatnának, csak nincs hol és nincs kivel. Az önkéntesek is csak addig vehetik ki őket az ágyból, amíg velük vannak, utána vissza kell tenni őket a rácsos ágyba

– mondta az alapítvány vezetője.

Higiéniai okokból szőnyeg sincs az kórházban, így kúszni, mászni tanuló kicsiket a játszószoba asztalára teszik fel. Elmondta, hogy van ugyan, akivel naponta foglalkozik gyógytornász, de ez kötött tevékenység, nem a játék, az önfeledt, szabad mozgás része...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.