2024. október 20., vasárnap

MUNKÁCSY-KÉPEKET VENNE AZ ÁLLAM ÉS A MOL ALAPÍTVÁNYA, ÚJABB NEMZETI KONZULTÁCIÓ LESZ - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2024.10.19.


444.hu: 27 milliárdért megvenné a Munkácsy-gyűjtemény nagy részét a Mol és az állam közös alapítványa


A laphoz eljutott dokumentumok alapján a magyar állam és a MOL közös tulajdonában lévő, közérdekű vagyonkezelőként bejegyzett Mol-Új Európa Alapítvány a közeljövőben két nagy, festményekkel kapcsolatos projektbe vágna bele: létrehoznának egy közép-európai kortárs múzeumot, illetve megvásárolnák Pákh Imrétől Munkácsy Mihály festményeinek nagy részét. Pákh a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője, 1994 óta foglalkozik a festő műveivel. Gyűjteménye több mint 80 festményből, plusz grafikákból áll, amiket magyar múzeumokban is rendre kiállítanak.

Magyar Hang: Harmadszor is megsemmisítették a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét

A Fővárosi Törvényszék harmadszor is megsemmisítette a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét. A bíróság megállapította, hogy jogszabálysértő volt katonai célúvá minősíteni a beruházást. Sajnos az okozott környezeti károkat már nem lehet semmissé tenni, azonban az építkezést azonnal fel kell függeszteni – olvasható Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai alpolgármesterének közösségi oldalán. A bíróság szerint azonban a Törvényszék „nem döntött és nem is dönthetett a Déli körvasút katonai célú építménnyé történő kijelöléséről, mint ahogyan az építkezés felfüggesztéséről sem”, mert nem ez volt a per tárgya.

Hvg.hu: Azt javasolta a Fidesz-frakció a kormánynak, hogy indítson nemzeti konzultációt

A közeljövőben újabb nemzeti konzultációt indíthat a kormány, legalábbis erre tett javaslatot a Fidesz-frakció a kihelyezett ülésén – derült ki Kocsis Máté bejelentéséből. A párt frakcióvezetője azt írta a Facebookon, hogy „ha Magyarország semleges gazdaságpolitikát folytat, akkor az uniós átlag felett növekedhet a gazdaság. Ez jó alapot ad a kormánynak arra, hogy emelje a béreket, beindítsa a vállalkozásokat, és új lakhatási intézkedéseket vezessen be. Ahogy minden fontos ügyről, erről is meg kell kérdezni az emberek véleményét”.

Telex: Szeged közel 12 milliárd forintért adott el egy területet a BYD-gyárnak

Szeged önkormányzata átadta a kínai beruházónak a BYD autógyár megépítéséhez szükséges, a város határában fekvő 161 hektáros területet. Ezután felgyorsulhatnak a munkálatok. A megállapodás alapján az önkormányzat megkapja a földterület vételárát a kínai befektetőtől, ezért módosították a város idei költségvetését. Az előterjesztés szerint a bevétel nettó 11 milliárd 888 millió forint. Mint Botka László polgármester elmondta, a BYD-tól beérkező pénz azonban nem mind az önkormányzaté, hiszen az államnak vissza kellett utalniuk, amit a kormány korábban kölcsönadott a városnak a gyárépítéshez szükséges terület előkészítésére.

TI Magyarország: Törvénysértő a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése

A kommunista ideológia nyugati-imperialista összeesküvés-elméleteit megszégyenítő kitalációkkal, tárgyi tévedésekkel és súlyos csúsztatásokkal terhelt a Szuverenitásvédelmi Hivatal honlapján október 14-én közzétett jelentés, amely azután készült, hogy a hivatal idén június 18-án „egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot” indított a Transparency International (TI) Magyarország ellen. Az év elején felállított, évi hatmilliárd forintból gazdálkodó állami szerv úgy tette közzé a TI Magyarországról szóló vádiratát, hogy még a saját működését megalapozó törvény előírásait sem tartja tiszteletben. Az évi 6 milliárd forint közpénzből működő, Lánczi Tamás vezette állami szerv egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államok által vezetett globális összeesküvésről, nagyhatalmak közötti titkos kémjátszmákról, és ki másról, mint Soros Györgyről fantáziál az anyagban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.