2024. október 22., kedd

MÉG TÖBB OROSZ GÁZT VESZÜNK, PEDIG MÉG „CSATLÓSKEDVEZMÉNY” SEM JÁR RÁ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.10.21.


Október 10-én a magyar külügyminiszter büszkén jelentette, hogy az állami MVM kiegészítő kereskedelmi szerződést kötött a Gazprommal: azaz több és olcsóbb gáz érkezik, mint ami a hatályos, 2036-ig érvényes szerződésből következik. Utánajártunk, hogy ez mennyire jó Magyarországnak. Röviden: mérsékelten.


Október 10-én járt tizenegyedik alkalommal Szijjártó Péter Oroszországban az ukrajnai invázió óta, egy olyan kormány minisztereként, amely az EU és NATO tagállamai közül a leginkább oroszbarát politikát viszi. Hogy ezt kezdik Berlinben és Washingtonban is árulásként értékelni, arról itt írtunk részletesen.

A magyar kormány visszatérő indoka a különutas politikára, hogy az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés, ezért is fontos, hogy a magyar kormány megtartsa a normális viszonyát Oroszországgal, hiszen gázt és olajat is főként onnan vásárolunk (ennek hátteréről itt írtunk részletesen). Legutóbbi, október 10-i oroszországi tárgyalása alkalmával Szijjártó Péter bejelentette, hogy kiegészítő kereskedelmi szerződést kötöttek a Gazprommal. Az új megállapodás alapján a három éve hatályos hosszútávú szerződésben rögzítettnél több gázt vásárolhat a magyar állami MVM, és Szijjártó még arra is utalt, hogy a plusz mennyiség olcsóbb lesz. Akkor úgy írta, hogy versenyképesebb az új ár, míg a Telexnek ebben a videóban egyenesen úgy fogalmazott, hogy az új szerződés „csökkenti a gáz átlagárát”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.