2024. október 19., szombat

MARAKODÁS A KONCON? HELYEZKEDÉS? FÉLELEM? – ORBÁN NEM VÁRT HELYRŐL KAPOTT BÍRÁLATOKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.10.19.


„Amit most látunk, még mindig csak az MSZMP 1988-89-es reformidőszaka, amikor már beszéltek arról, hogy előfordulnak hibák, amiket ki kell javítani, s meg is volt a szándék arra, hogy javítgassanak.” Így kommentálta Szentpéteri Nagy Richard a napokban történt két szokatlan dolgot: két Fideszhez közelálló prominens is bírálta a kormány egyes intézkedéseit, gyakorlatát. Az alkotmányjogász, politológus szerint több tényező együttes hatásaként fogalmazhatott meg kritikát Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, illetve Vida József, a Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global igazgatóságának az elnöke. Köze lehet a dologhoz akár a Tisza Párt előretörésének, az MNB közeli elnökváltása miatti átmeneti állapotnak, s a rendszeren belüli helyezkedéseknek is. Akárhogyan is, a rendszer még nem bukott, bár már közelebb vagyunk hozzá, de Orbán még igen erős, s a szisztémájában hatalmas tartalékai vannak – véli az elemző.


Nagy feltünést keltett Csányi Sándor OTP-vezér minapi előadása. A Portfolio gazdasági csúcskonferenciáján, a Budapest Economic Forum nyitónapján elhangzott előadásában ugyanis kemény – igaz, szigorúan csak a bankszektort érintő – bírálatokat fogalmazott meg. A portál tudósítása szerint olyanokat mondott, mint hogy nem érdemes más európai bankba fektetni, csak a Peléhez hasonlóan „ólommal a cipőjében” is kiválóan teljesítő OTP-be. Nincs olyan ország, amely különböző intézkedések révén olyannyira beavatkozna a bankok életébe, mint a magyar kormány, a bankszektor terhei pedig nemcsak magasak, hanem kiszámíthatatlanok is – sorolta. A magyar adókörnyezet miatt lassan eljutunk oda, hogy az OTP-nek is el kell indítania egy eurózónán kívüli fizetési szolgáltatót, amelyen keresztül kiszolgálja a magyar ügyfeleket, a legrosszabb pedig az, hogy az adók bevezetésekor tett kormányzati ígéretek rendre nem teljesülnek – mondta. Furcsa logikának nevezte, hogy 5 százalékos kamatplafont kell bevezetniük a bankoknak a lakáshiteleknél, de egy szót sem hallani arról, hogy a kormány valamilyen inflációs kötelezettséget vállalna cserébe, „pedig csak van összefüggés a kettő között, legalábbis régen volt”.

Ugyanezen a rendezvényen szólalt fel – a „Hogyan tudnak a legnagyobb magyar cégek alkalmazkodni a mostani gazdasági helyzethez?” szekcióban – Vida József, a Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global igazgatóságának elnöke, aki váratlan módon szintén nem csak csupa szépet és jót mondott. A HVG tudósítása a többi között idézi tőle azt a kijelentést, miszerint „Úgy érezzük magunkat, hogy először azt mondják a versenypályán, hogy el kell indulni 3600 méteren, majd szólnak, hogy lesz egy gát, aztán lesz tizenkettő, utána még vizes akadály is”. Azt is mondta, hogy el kellene térni attól, ahogy a kémcsövekben a gazdaságpolitikát kitalálja a kormány, több kommunikáció kell az állam és a nagyvállalatok között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.