2024. október 21., hétfő

MÁR A PÜSPÖKKARI TITKÁR FELELŐSSÉGÉT FIRTATJÁK A SZEXBOTRÁNYOKBAN – EDDIG ISMERETLEN TÖRTÉNET IS TUDOMÁSUNKRA JUTOTT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.10.21.


„Tiszta vizet kell öntenünk a pohárba, hogy megnyugodjanak a kedélyek” – kezdi minapi, püspök- és érsektársainak írt levelét Bábel Balázs. A Válasz Online birtokába került szövegben a Bese Gergő-sztori, valamint a már ismert pedofilügyek mellett egy teljesen új történet is szerepel. Mint a kalocsa-kecskeméti érsek írja, egy pap esetében felmerült, hogy fizetett bizonyos homoszexuális szolgáltatásokért; az ő sorsát végül ugyanaz a Tóth Tamás püspökkari titkár segített „rendezni”, aki a nemrég pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert ügyében is félreérthető módon járt el. Tóth tagadásban van, ám úgy tudjuk, a titkár felelősségének kérdése már nem tabu a püspökök között – sorsáról akár a napokban döntés születhet.


Miután szeptember eleji írásunkkal kirobbantottuk az ügyet, amely után Bese Gergő plébános kénytelen volt elhagyni a papi szolgálatot, egy hónapja hosszú cikket is közöltünk Isten háta mögött – íme a Bese-ügy által „eltakart” papi pedofilbotrányok címmel. Utóbbi a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyes aktív, laicizált vagy felfüggesztett papjairól szólt. Írásunk megjelenése után közleményt kaptunk Bábel Balázs aláírásával – ám a kalocsa-kecskeméti érsek később elhatárolódott a lapunkat bíráló, neki tulajdonított soroktól. Leszögezte: a nyilatkozat nem az ő, hanem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárságának és sajtószolgálatának – tehát Tóth Tamás csapatának – szellemi terméke. Amely ráadásul Bábel betegségét kihasználva kerülhetett nyilvánosságba.

Veres András MKPK-elnöktől próbáltuk megtudni: helyesnek tartja-e, hogy az MKPK sajtószolgálata és titkára, Tóth Tamás nem saját, hanem Bábel Balázs érsek nevében fogalmazott közleményt? (Vö.: „Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!”) Továbbá normális-e, hogy egy érsekre – betegsége idején – kvázi ráerőltetnek egy olyan közleményt, amellyel ő nem ért egyet, illetve lesz-e következménye mindennek Tóthra nézve? Válasz gyanánt Veres András leszögezte, a témát az MKPK-n belül tisztázzák majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.