2024. október 3., csütörtök

LÁNYI: „AZ ORSZÁG RÁBÍZTA A RENDSZERVÁLTÁST MAGYAR PÉTERRE”

HETI VÁLASZ PODCAST
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2024.10.03.



A Heti Válasz e heti adásának vendégeként a „Válasz Online kedvenc prófétája”-címet is birtokló író, filozófus összetöri varázsgömbjét és nem hajlandó jósolni 2026-ra, ám azt megosztja nézőinkkel, hallgatóinkkal, mihez nem elég szerinte Magyar Péter „nagyszerű populizmusa”, miért nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz és Orbán Viktor képes lesz irányt váltani, valamint, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziójának vesztese miért éppen Magyarország. A stúdióban Lányi András. Akik kérdezik: Ablonczy Bálint és Stumpf András.


Néhány mondat az adásból:

„Ti is beszoptátok ezt! Orbán Balázs elszólta magát, az egész magyar sajtó ezen rugózik, ehhez képest Orbán Viktor, aki mégiscsak eggyel feljebb van, olyan arcpirító dolgokat jelentett be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amilyen még nem hagyta el magyar politikus száját!”

„A kereskedők bizonyára így kereskednek, államférfiak ellenben legalább igyekeznek fenntartani a látszatot, amelyen a közmorál múlik. Ebből a Rákóczi téren kijöhet valami, máshol nem. Gazdasági semlegesség? Miközben egyedüliként képviseljük hősiesen és harciasan a kínai gazdaság és az orosz imperialista politika érdekeit? Bár vannak még jelentkezők, de a nyugati civilizáció ellenségeinek érdekeit hatásosan egyelőre kizárólag mi képviseljük.” (Orbán Viktor „semlegességi” politikájáról.)

„Láttam kétdimenziós embert, akin már keresztülment a tank. Utána harminc éven át kétdimenziós országban éltem.” (1956-ban szerzett személyes élményeiről az Orbán Balázs-ügy kapcsán.)

„Ennek a háborúnak az igazi vesztese Magyarország.” (Az ország európai elszigetelődéséről és annak következményeiről.)

„A megmagyarázhatatlan, rigid butaság, amivel az oktatási válságot kezelték és kezelik, a mód, ahogy hagyták a MÁV-ot vasúti szerencsétlenséggé válni – nincs az a béketűrő nép, amelyet ez ne gondolkodtatna el.” (A kormányzásról.)

Lehet, hogy Bánk bánnak is voltak nádor korában vitatható döntései. Nem az erkölcsi feddhetetlensége, hanem a politikai tehetsége miatt szeretjük.” (Magyar Péterről és a Tisza-elnök Hadházy Ákos által feltárt korábbi, kétes szerződéskötési gyakorlatáról.)

„Ebben a történetben ő a tragikus, vagy tragikomikus hős.” (Hadházy Ákosról)

„Nem állnak le a hatos villamosok.” (A fővárosi patthelyzet hatásairól.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.