2024. október 17., csütörtök

KÖZEL EGYMILLIÓ EMBER LAKHELYÉN NINCS HÁZIORVOS, 1,2 MILLIÓÉN PEDIG NINCS HÁZI GYERMEKORVOS

VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ / TELEX
Szerző: KOVALCSIK TAMÁS
2024.10.17.


Az egészségügy állapotával foglalkozó kérdések különösen előtérbe kerültek a nyári kánikulai időszakban, illetve az ügyeleti rendszer jelenleg is zajló átalakítása vagy akár az új háziorvosi körzetek meghatározása idején. Ebben az elemzésben az egészségügy legalsóbb szintjét, a felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi szolgálatok állapotának térbeli aspektusát mutatjuk be térképek segítségével, a Választási Földrajz elemzésében.

Jelenleg Magyarország 1750 településén közel ötezer háziorvosi rendelő van. Mindemellett

1405 olyan – jellemzően kis népességű és községi jogállású – település van, ahol nincs helyben háziorvosi ellátás.

A helyzetértékelés fontos részét képezi azonban az, hogy ezek a települések sem ellátatlanok, hiszen a szolgáltatást egy közeli praxisnak kell biztosítania a körzethatárok alapján. Az egészségügyi alapellátás nyilvánvalóan nehezebb akkor, ha egy háziorvos több, egymástól távol lévő település lakosságát látja el. És a dolog a betegek oldaláról nézve is problémás: esélyegyenlőtlenséget szül, hogy nagyon sok ember számára csak a lakóhelyétől távolabb érhető el az orvos.

A helyben háziorvosi szolgálattal nem rendelkező településeken több mint félmillió ember él. Emellett van 338 olyan település körülbelül 390 ezer emberrel, ahol ugyan lenne szolgálat, de háziorvos nincs – az ellátást csak helyettesítéssel tudják megoldani. Ezek közül 311 településen tartósan betöltetlen a helyben lévő összes praxis. Az ellátást itt úgy oldják meg, hogy a községek üresen álló rendelőiben a környékbeli háziorvosok – akár egymást váltva – fogadják a betegeket bizonyos napokon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.