2024. október 13., vasárnap

KÓRHÁZBAN HAGYOTT CSECSEMŐK: A KÉK SZEMŰ, EGÉSZSÉGES GYEREKEKET MIND ÖRÖKBE FOGADNÁK, DE NEM EZ A VALÓSÁG

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.10.13.


„Ha mind a 300 kórházban hagyott csecsemő kék szemű és egészséges lenne, akkor nyilvánvalóan mindannyiukat örökbe fogadnák” – mondta a Telexnek Katonáné dr. Pehr Erika címzetes egyetemi docens, a Gyermekjogi Civil Koalíció vezetőségi tagja reagálva arra, hogy miért nem találkozik az örökbefogadásra váró felnőttek és az örökbe fogadható gyerekek csoportja.

Az elmúlt hetekben bejárta a médiát, hogy nagyjából 280-300 elhagyott csecsemő van kórházban. Ez a szám a Gyermekjogi Civil Koalíció felmérése szerint tavaly még 50-100 volt, vagyis egy év alatt három-hatszorosára nőtt.

Katonáné szerint eddig is maradtak kórházban gyerekek, most inkább az a döbbenetes, hogy mennyien. Nagyjából 35-40 kórházban vannak magukra hagyott csecsemők, van olyan kórház, ahol tizenkét ilyen babát gondoznak. A pécsi gyermekklinikán az elmúlt egy évben a kórházban lévő hat év alatti gyerekek 27 százaléka egyedül volt. Ez több mint száz gyereket jelent. A több mint száz gyerekből 7-8 olyan kicsi van, akikről lemondtak a szüleik. Ezek a gyerekek születésük óta a kórházban élnek. Az egyetemi docens szerint ez nem a gyermekvédelmi rendszer, hanem az egész társadalom problémája.

A kórházban élő gyerekek között van olyan, aki után egyáltalán nem érdeklődik senki, míg más esetekben az anya vagy a család körülményei olyanok, hogy a gyerekek nem kerülhetnek haza. A Belügyminisztérium szerint a gyerekek általában három hét és tizenkét hónap közötti időt töltenek az egészségügyi intézményekben.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan fordulhat ez elő. Mit tud tenni a gyermekvédelem? És miért nem fogadják örökbe a magukra hagyott csecsemőket, miközben közel 2800-an várják, hogy hazavihessenek egy elhagyott gyereket?

A származási kikötés nagyban meghatározza, mikor kap valaki gyereket

Amikor arra a kérdésre keressük a választ, miért nem találkozik az örökbefogadásra várók csoportja a kórházban hagyott csecsemőkével, érdemes először a szülők preferenciáit megnézni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.