2024. október 15., kedd

KIJÖTT A LISTA, MILYEN FELÚJÍTÁSOKRA TENNÉ FELHASZNÁLHATÓVÁ A KORMÁNY AZ ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁRAKBAN LÉVŐ PÉNZT

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2024.10.15.


Miután hétfőn elkezdődött az önkéntes nyugdíjpénztárak lakáscélú felhasználásáról szóló társadalmi egyeztetés, hétfőn este felkerült a kormány honlapjára az erről szóló jogszabálytervezet. Ebből kiderül, hogy pontosan milyen felújítási munkálatokra lehetne elkölteni a nyugdíjra félretett pénzünket – már, ha a javaslat az egyeztetés után ilyen formában megy át a parlamenten.

A kormány honlapjára felkerült, még egyeztetés alatt álló verziót a Bank360 nézte át, összefoglalójuk szerint az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak 2025. január 1. és 2025, december 31. között a tagjaiknak a következő szolgáltatásokat is nyújthatják azok megtakarításaiból:

- Lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés önrészének, valamint törlesztésének támogatása.

- Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épülete korszerűsítésének, felújításának támogatása.

A Bank360.hu szakértői szerint a felsorolásból az is következik, hogy lakásvásárlásra csak abban az esetben használható fel a nyugdíjpénztári megtakarítás, ha valaki az ingatlanszerzéshez hitelt vesz fel, és az önrészt kívánja ebből legalább részben kifizetni. A lakáscélú hitel lehet támogatott konstrukció is, tehát CSOK Pluszhoz is fel lehet használni a nyugdíjpénztári megtakarítást, akár családon belül is.

Lakás korszerűsítésének, felújításának, illetve a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés önrészének, valamint törlesztésének támogatása abban az esetben igényelhető, ha a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke teljes vagy részleges tulajdonában áll a lakás az ingatlannyilvántartás alapján, vagy a hitelszerződés annak megszerzésére vonatkozik.

A lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének támogatását a nyugdíjpénztár a pénzügyi intézmény (jellemzően bank) által kiadott, a pénztártag által teljesített törlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján fizetheti a pénztártag részére, vagy közvetlenül a folyósító pénzügyi intézménynek.

Lakás korszerűsítésének, felújításának támogatása a következő építési tevékenységekhez igényelhető a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke teljes vagy részleges tulajdonában álló lakás esetében:

- fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

- az épület külső szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

- külső nyílászáró beépítése, cseréje,

- tető cseréje, felújítása, szigetelése,

- klímaberendezés beépítése, cseréje,

- napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,

- lakás helyiségeinek belső fali- vagy padlóburkolatának készítése, cseréje, felújítása,

- konyhai bútor vagy konyhai gép cseréje, beépítése,

- akadálymentesítési munka.

Az építési tevékenység teljesítését igazoló számlaként a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról kiállított, és a korszerűsítéssel, felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatok tekintetében egy vagy több, a vállalkozási szerződés vagy szerződések szerinti vállalkozó által kiállított számla fogadható el. A benyújtásra kerülő számla kibocsátási időpontja nem lehet 2024. október 1-jénél korábbi azzal, hogy a számla benyújtása legkorábban 2025. január 1-jén történhet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.