2024. október 2., szerda

KEVESEBB SZEMÉLYESKEDÉS, TÖBB POLITIKA JELLEMEZTE AZ ALELNÖKJELÖLTEK VITÁJÁT

444.HU
Szerző: BENICS MÁRK
2024.10.02.



Kamala Harris és Donald Trump személyeskedésektől nem mentes vitája után három héttel a két alelnökjelölt, Tim Walz minnesotai kormányzó és J.D. Vance ohiói szenátor is vitázott egymással, de ez a vita inkább a politikáról és konkrét kérdésekről szólt, nem egymás ócsárolásáról. Előtte és utána is kezet fogtak, sőt, a végén még feleségeiket is bemutatták a másiknak.

A kedd esti vitának az adott jelentőséget, hogy ez volt az utolsó lehetőség a választók meggyőzésére, Trump ugyanis azt mondta, nem áll ki Harris ellen még egyszer, mert: „már mindent megbeszéltünk, és szerintem ők sem akarják [a vitát].”

A CBS által szervezett másfél órás vita elején Vance sokkal magabiztosabbnak tűnt, válaszai gördülékenyek voltak, és Trumpnál jobban terelte a vitát olyan témákra, ami a republikánusoknak kedvezett, például a gazdaságra és bevándorlásra. Folyamatosan emlékeztette a közönséget arra, hogy Kamala Harris az elmúlt éveket a Fehér Házban töltötte, nem most kellene nagy ígéreteket tennie.

„Ha Kamala Harrisnek olyan nagyszerű tervei vannak a középosztály problémáinak megoldására, akkor most kellene megvalósítania azokat.

Nem amikor előléptetést kér a szavazóktól, hanem abban a tisztségben, amit az amerikai szavazók adtak neki három és fél évvel ezelőtt” – mondta.

Waltz azért idővel belejött, a bevándorlás témájában mindketten jól hangzó üzeneteket közvetítettek. Természetesen most is felmerült az azóta megcáfolt, macska- és kutyaevő haiti bevándorlók ügye. Walz szerint Trumpék valótlan állításai veszélybe sodortak emberek, Vance azonban visszautasította a vádakat, amik szerint hamis állításokat terjesztett. „Azok az emberek, akik miatt a legjobban aggódom az ohiói Springfieldben, azok az amerikai állampolgárok, akiknek az életét tönkretette Kamala Harris határpolitikája” – mondta.

Walz ugyanakkor rámutatott arra, hogy Trump az év elején ellenezte a kétpárti, minden korábbinál szigorúbb bevándorlási törvényjavaslatot. „Hiszem, hogy Vance szenátor megoldást akar, de azzal, hogy Donald Trump mellé áll, és nem működik együtt a megoldásban, ez ebből csak beszédtéma lesz, és amikor ez beszédtéma lesz, dehumanizálunk és gazemberré teszünk más emberi lényeket”. Vance erre reagálva arról beszélt, hogy Walz jobban szimpatizál az őshonos amerikaiak helyzetével, mint Harris. „Szerintem te meg akarod oldani ezt a problémát, de nem hiszem, hogy Kamala Harris ezt tenné” - mondta. Itt Walz közbeszúrta azt is, hogy Trumpnak ugyanúgy volt 4 éve volt megoldani a kérdést, mégis alig ért el valamit...


Lásd még:

Watch: CBS News Vice Presidential Debate simulcast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.