2024. október 11., péntek

HOGYAN LEHET BEFEKTETNI EGÉSZSÉGÜGYI CÉGEKBE, HOGY AZ NE LEGYEN DUPLA VAGY SEMMI JÁTÉK?

G7.HU
Szerző: AL-HILAL ISTVÁN
2024.10.11.


(A szerző a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


A globális egészségügyi ágazat tudományos vonatkozásai rendkívül csábítóak lehetnek, és kétségtelenül vonzó dolog olyan vállalkozásokba befektetni, amelyek izgalmas, új vizsgálatokban vesznek részt és ígéretes jövőbeli potenciállal rendelkeznek. Az egészségügybe való befektetés azonban nem csak a tudományos kérdésekről szól. Sőt, ebben az ágazatban komolyan fennáll a veszélye annak, hogy túl nagy hangsúlyt helyezünk a természettudományos szempontokra, és nem fordítunk kellő figyelmet az olyan szempontokra, mint a mögöttes üzleti modell, a tőkeallokáció és a vállalkozások gazdasági jellemzői.

A klinikai vizsgálatok eredményét szinte képtelenség megjósolni, és az is tény, hogy nagyon kevés gyógyszer jut el a feltalálástól a klinikai vizsgálatok különböző fázisain át a jóváhagyásig, majd a forgalmazásig. Ez egy nagy kockázattal járó, gyakran bináris kimenetelű terület. A Fidelitynél a vállalkozások minőségét meghatározó alapvető jellemzőket vizsgáljuk, nevezetesen azt, hogy képes-e a cég vonzó tőkemegtérülést (ROIC) elérni, és hogy az adott vállalkozás milyen tőkeallokációs tevékenységet folytat.

A nagy gyógyszeripari és biotechnológiai vállalatok különösen ellenállóak a piaci gyengeségekkel szemben, mivel termékeik az alapvető fogyasztási cikkek közé tartoznak. A magas tőkésítettségű biotechnológiai és gyógyszeripari cégek alszektora az ágazat belső kihívásai miatt közép- és hosszú távon valószínűleg nehezen tud az átlagnál jobb teljesítményt nyújtani, például mert 2025 és 2030 között jelentős szabadalmak fognak lejárni. Ahogy közeledünk ehhez az időszakhoz, a befektetők egyre jobban tisztában lesznek azzal, hogy nemsokára megszűnik ez a kivételezett helyzet.

Mindazonáltal ebben az alszektorban jelentős szórás tapasztalható: az elhízás témájában érintett vállalatok előtt komoly növekedési potenciál áll, csakúgy, mint azok előtt, amelyek az Alzheimer-kórhoz kapcsolatos készítményeket gyártanak. A Fidelity-nél szelektíven vállalunk kitettséget ezen a területen, és előtte mindig gondosan értékeljük az egyes befektetési lehetőségekben rejlő kockázatok és jövedelmek esélyét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.