2024. október 22., kedd

„EZEKRE A TETTEKRE NINCS MENTSÉG” – KATOLIKUS TEOLÓGUST KÉRDEZTÜNK AZ EGYHÁZI BOTRÁNYOKRÓL

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2024.10.22.


- Igaz, hogy az egyház a múltban rosszul kezelte a pedofilügyeket, ma azonban nyíltan beszél róla és küzd a jelenség ellen – állítja Ujházi Lóránd katolikus lelkész és biztonságpolitikai szakértő.

- Elmondta azt is: miért tartja nagyon rossznak azt a vallásos érvet, hogy „az egyházban sincs több pedofil, mint máshol”.

- A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője beszélt arról, hogy a papoknak nem bölcs dolog belemenni napi politikai kérdésekbe, „főleg, ha később kiderül, hogy a párt, amelyet támogatnak, súlyos morális hiányosságokkal küzd”.

- Ugyanakkor kifejtette, hogy az egyháznak joga van társadalmi, politikai kérdésekhez kapcsolódó területekről is nyilatkozni. Szerinte a papok is beszélhetnek, például, arról, hogy „tömegek kerülnek perifériára, egy vékony réteg pedig irgalmatlanul meggazdagszik”.

- „Jó lenne, ha a híveknek elmagyaráznánk azt is, hogy mit jelentenek olyan klasszikus fogalmak, mint az igazságos háború” – mondta, hozzátéve, azt semmiképp nem lehet mondani, hogy „az a harc, amellyel az ukrán nép védi a saját országát, ne lenne igazságos”.

- „Egy agresszor egy invázió keretében lerohan egy független államot. A katolikus egyháznak a megtámadott fél oldalán a helye” – jelentette ki. Szerinte „az igazságtalan béke a következő háborúk csíráját hordja magában”.

- Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Balázs egy orosz agresszióval szemben nem állna ellen a magyar életek védelmére hivatkozva, Ujházi közölte, adott esetben lehet nagyobb érték az élet feláldozása a hazáért, a szeretteinkért, mint az élet megőrzése. „Ez nem felelőtlenség, hanem hősiesség.”

Egyházi kánonjogászként, lelkipásztorként, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanáraként és biztonságpolitikai szakértőként is tevékenykedik. Beszéljünk majd biztonságpolitikáról is, de a közelmúltban a közvéleményt előbb Bese Gergő plébános ügye kavarta fel, aki melegpornóval bukott le, két folyamatban levő ügyben pedig kiskorúak zaklatása a vád egy volt és egy jelenlegi katolikus pappal szemben. Utóbbi esetekben az állami és az egyházi hatóság is eljárt, eljár. Hogyan viszonyul e két hatóság egymáshoz? Az egyház saját, az államtól elkülönített jogrendszert tart fenn?

Tulajdonképpen igen. Az egyház jogrendszere sokban hasonlít a világi jogra, miközben sok vonatkozásban el is tér tőle. Sokszor mondom, kicsit a püspökök mentségére, hogy az egyház nem rendelkezik világi hatóságokhoz hasonló képességekkel, jogosítványokkal. Tehát olyan eszköztára nincs, hogy kiküldi a rendőröket, vagy ha nem jelennek meg a tanúk, akkor szankcionál. Vannak viszont olyan ügyek, amelyeket a világi bíróság nem büntet, az egyház pedig igen. A kánonjogban nemcsak világi értelemben vett büntetőjogi kategóriákban kell eljárásokat lefolytatni, hanem morális kérdésekben is. És több tényállás is van, ami az egyházban bűncselekmény, például a gyónási titok elárulása vagy a szent eucharisztia meggyalázása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.