2024. október 22., kedd

EZ A SZAKMA MEGCSÚFOLÁSA – MŰEMLÉKVÉDELMI SZAKEMBER LÁZÁR JÁNOS TURUL-BEJELENTÉSÉRŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2024.10.22.


Ilyen alapon az erdei ürgelyukat is védetté lehet nyilvánítani – reagált egy műemlékvédelmi szakember Lázár János bejelentésére, hogy elrendelte a XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését. A sok vitát kiváltó emlékművet éppen ma tizenkilenc éve avatták fel. A kutyapártos új polgármester szabadulna tőle, a Mi Hazánk viszont meglátta benne a lehetőséget, amire a kormány is lépett egyet
.

Bármit műemlékké lehet nyilvánítani, nincs kritériuma azon túl, hogy értéknek kell lennie; szoborra nézve furcsa, az utóbbi időben nem történt ilyen – mondta a Szabad Európának egy műemlékvédelmi szakember, aki kérte, hogy ne említsük a nevét. „Ez a szakma megcsúfolása, lealacsonyítása és eszközként használata, hogy ilyen módon próbálják elmozdíthatatlanná tenni. Egyébként lehet műemléket mozgatni, megfelelő dokumentálás mellett szoktak szobrokat áthelyezni.” Nincs olyan kritérium, hogy a művész halála után valamennyi időnek el kell telnie. Csete György orfűi Forrásháza is védett lett, szobor tekintetében sem lehetetlen, csak itt kilóg a lóláb – tette hozzá.

Ha az 1700-as években készült barokk Nepomuki Szent János-szobrot át lehetett helyezni útszélesítés miatt, akkor talán a tizenkilenc éves hegyvidéki Turul-szobor sem mozdíthatatlan – jegyezte meg.

Mint mondta, nem ismer más, húsz év körüli védett szobrot. Régi szobrok vannak védelem alatt, például a Millenniumi emlékmű a Hősök terén vagy a Szent Gellért-szobor a Gellért-hegyen, de ezek nyolcvan-száz évesek vagy még régebbiek. Ugyanakkor nagyon sok olyan neves szobor van, például Kő Pál Szent István-szobra a Gellért-hegyi sziklakápolna előtt, amelyről nem hiszi, hogy műemlékvédelem alatt állna.

Ennek a bejelentésnek szerinte egyértelműen aktuálpolitikai oka van, ennek ellenére a kerület áthelyezheti, akár el is adhatja, ahogy szó is volt róla.

Több ezer védendő épület lenne, amelyeket meg kellene menteni. Ami történik, az a szakma olyan szintű lealacsonyítása, amivel nehéz mit kezdeni – mondta a műemlékvédelmi szakember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.