2024. október 25., péntek

ELON MUSK MILLIÁRDJAI, VAGY TAYLOR SWIFT CSENDES SEREGE SZÓL NAGYOBBAT AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON?

TELEX
Szerző: IGNÁCZ PÉTER
2024.10.25.


Elon Musk márciusban még azt mondta, nem fogja pénzadományokkal támogatni sem Donald Trump, sem az akkori demokrata elnökjelölt, Joe Biden kampányát, az elnökválasztás hajrájája azonban ez gyökeresen megváltozott. Az egykori demokratából trumpistává vált Musk a nyáron jelentette be, hogy Trumpot támogatja, egy felkapott interjút készített vele, októberben pedig már egy gyűlésén is részt vett. De a világ leggazdagabb embere nemcsak sztárerejével segíti a republikánus elnökjelöltet, hanem mérhetetlen vagyonával is.

Október közepén kiderült, hogy 27,6 milliárd forintnyi dollárt öntött a Trump kampányát segítő szervezetébe, az America PAC-be, amit a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint 118 millió dollárra (44 milliárd forint) növelt. Aztán azzal keltett nagy feltűnést, hogy egészen novemberig minden nap egymillió dollárt ad egy olyan, valamelyik csatatérállamban élő választónak, aki aláírja alkotmányvédelminek nevezett petícióját. Ez utóbbi azonban a szövetségi igazságügyi minisztérium szerint törvénysértő lehet.

Közben Kamala Harris sem maradt olyan, az egész világon híres támogató nélkül, aki Muskhoz hasonlóan fanatikus rajongók hadát tudhatja maga mögött. A demokrata elnökjelölt mögé más ismert emberek, hollywoodi hírességek és celebek mellett Taylor Swift, a világ leggazdagabb énekesnője állt be. Ő nem milliárd dolláros vagyonával, hanem kizárólag ismertségével segíti Harris kampányát, és a demokraták reményei szerint sikerül annyi fiatal rajongóját rávenni a szavazásra, hogy azzal győzelemre is segítheti a rendkívül szorosnak ígérkező választáson.

Van hatása a celebek támogatásának?

Az amerikai elnökválasztási kampányokba csak a hatvanas évek után kezdtek el igazán beszállni a hírességek, addig a zenészek és színészek szerződései megakadályozták, hogy szabadon elmondják véleményüket – mondta az NPR-nak Mark Harvey, a kansasi Saint Mary Egyetem docense, aki könyvet írt a celebek politikára gyakorolt hatásáról. Addig csak a legnagyobb sztárok engedhették meg maguknak, hogy szabadon kiálljanak egy jelölt mellett, mint például Frank Sinatra, és még Humphrey Bogart is a kirúgást kockáztatta volna, ha olyat tesz és mond, ami nem tetszik a stúdiójának – mondta Harvey.

Azonban hiába a több mint fél évszázados gyakorlat, nem lehet pontosan tudni, hogy van-e a celebek támogatásának bármilyen hatása is az elnökválasztásra.

„A bizonyítékok azt mutatják, hogy nincs” – mondta a CBS-nek David Schultz politológus professzor. Egyetlen egy biztos kivétel volt eddig, amikor az amerikai televíziózás nagyasszonya, Oprah Winfrey a 2008-as demokrata előválasztás alatt beállt Barack Obama mögé: a Northwestern Egyetem kutatása szerint Oprah támogatása egymillió szavazatot hozott a Hillary Clinton ellen a demokrata elnökjelöltségért küzdő Obamának.

A Harvard Egyetem egy idén augusztusban nyilvánosságra hozott kutatása ugyanakkor arra az eredményre jutott, hogy a sztároknak nagy hatásuk van arra, hogy többen menjenek el szavazni. Amikor Taylor Swift kirakta a Harrist támogató posztját az Instagramra, több mint négyszázezren látogattak el arra a kormányzati oldalra, ahol választónak regisztrálhatnak. Ha csak egy részük regisztrált, és utána el is megy szavazni, főleg az elnökválasztást valójában eldöntő csatatérállamokban, akkor szakértők szerint annak jelentős hatása lehet az választás kimenetére...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.