2024. október 15., kedd

DRÁGÁN ADJÁK A „BANKOT” -

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.10.15.


A szakértő szerint több oka is van annak, hogy a magyarok az európai átlagnál kevésbé szeretik használni a digitális fizetést. Mérő Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense szerint a sokan jobban bíznak a készpénzes vásárlásban, de egyébként az állami szabályozásban is van egy momentum, amely erre szorítja őket. „Mindazonáltal a világ egyik legnagyobb bankkártyákat forgalmazó cége arra a megállapításra jutott, hogy mára a magyarok életében is a mindennapok részévé vált az okoseszközzel való fizetés, egyre többen tartják megbízhatónak azt, hogy elmentsék kártyaadataikat. A többség viszont még így is a készpénzes fizetésre esküszik.


Mi ennek az oka? A bizalmatlanság a bankokkal szemben, vagy a megszokás, hogy az az én pénzem, ami a zsebemben van?

Nem lehet erre csak egyetlen okot mondani. Nem fontossági sorrendbe állítva, de talán első helyen mégis az emberek alacsony pénzügyi tudatosságát említeném. Ennek persze több összetevője is van. Még mindig vannak olyan háztartások, amelyeknek egyáltalán nincs bankszámlája, bár ez a kör nagyon erősen csökkent az elmúlt időszakban. Ma már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, vagy a nagyon hátrányos körülmények között élő családokra. Napjainkban azért egyre többen vannak, akiknek valamilyen jövedelmét a kifizetőhelyek csak bankszámlára hajlandóak utalni. Még ez sem jelenti azt, hogy ezek a családok az anyagi természetű kötelezettségeiket, például a közüzemi számláikat, kizárólag elektronikus úton fizetik be a szolgáltatónak. Hozzáteszem: ez az idegenkedés az elektronikus banki tranzakcióktól elsősorban azokra jellemző, akik mindenféle elektronikus ügyintézéstől tartanak.

Nálunk még a pénzügyileg tudatosabb emberek is szívesen használják a készpénzt. Ennek mi lehet az oka?

Például az, hogy olcsóbb használni, mint a digitális fizetési módokat. Persze ez az olcsóság relatív: a magánembernek olcsó, a társadalomnak drága. A jelenlegi szabályok szerint egy hónapban mindenki két alkalommal, összesen 150 ezer forint készpénzt ingyen vehet fel, ami a jelenlegi minimálbérhez és az átlagos családi jövedelmekhez mérten nem kevés. A készpénzforgalom mellett „szól”, hogy az elektronikus csatornák használatát a tranzakciós illeték is drágítja, amelyet éppen az idén augusztusban emelt a korábbi mérték másfélszeresére a kormány. Lehet azt mondani, hogy „aprópénzről” van szó, hiszen a korábbi 0,3 százalék után a jelenlegi 0,45 százalék lett az illeték, de sok kicsi, sokra megy. Vagyis minden bankkártya tulajdonost ösztönöznek arra, hogy havi 150 ezer forint készpénzt használjon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.