2024. október 19., szombat

DOKTORI ÉRTEKEZÉSBEN „JÓSOLTÁK” MEG 2022-BEN, HOGY MI TÖRTÉNNE, HA EGY MAGYAR PÉTER-SZERŰ FIGURA BUKKANNA FEL A POLITIKÁBAN

TELEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2024.10.19.


A politikatudósok Nostradamusa címet érdemelhetné ki Benedek István, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos munkatársa, aki még 2022-ben publikálta doktori értekezésének téziseit. A populista választási autokrácia elmélete és gyakorlata: Magyarország kelet-közép-európai perspektívában című, egyébként akár a laikusok számára is élvezhető és érthető munkában Benedek az orbáni populista választási autokrácia (PVA) kialakulásáról, természetéről ír.

A doktori értekezés téziseiben a szerző az orbáni PVA legfőbb jellemzői közé sorolta sok más mellett például a permanens rendkívüli állapotot. Ahogy azt is, hogy egy ilyen rezsimet a felülről manipulált politikai verseny jellemzi, amelyben a globális elittel szemben konfliktust vállaló „népmesei hős” a népért harcoló, a néppel közvetlen kapcsolatot ápoló miniszterelnök.

„A manipulált versenyben aratott újabb és újabb győzelmek, illetve a populizmus nem csupán kvázi-demokratikus legitimációt, hanem a különféle erőforrásokhoz való újbóli hozzáférést, így a tartós fennmaradást is biztosítja az Orbán-rezsim számára” – olvasható az értekezésben.

Benedek azt írta, hogy a 2022-es parlamenti választásokon újabb alkotmányos győzelmet arató orbáni PVA kilátásaival kapcsolatban meghatározó, hogy az ellenzék folyamatos fáziskésében volt 2010 után. A politikatudós szerint a 12 év után végrehajtott választási együttműködés 2014-ben még talán elejét vehette volna az autokratikus átmenetnek, 2018-ban pedig megakaszthatta, esetleg visszafordíthatta volna az orbáni PVA további kiépülését, 2018 után azonban nem várható az időközben részben kooptált – azaz a rendszer részévé vált – ellenzékre épülő alternatíva sikere.

Ráadásul az orosz-ukrán háború jelentette rally ’round the flag hatás maximális kiaknázásával nem csupán az ellenzék nehezen és megkésett módon létrehozott választási egységét és a hozzá kapcsolható előválasztás intézményét diszkreditálta, hanem lehetőséget adott a centrális erőtér újbóli, ezúttal még inkább és minden oldalról meglehetősen kézivezérelt kiépítésére” – írta a szerző, aki az ellenzéket ekkor már rendszerkomform ellenzékként jellemzi. (A politikatudományban a rally ’round the flag fogalom alatt azt értik, amikor egy ország kormányának vagy politikai vezetőinek rövid távon növekszik a támogatása nemzetközi válság vagy háború idején.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.