2024. október 14., hétfő

CNN: EGYRE TÖBB AMERIKAI REPUBLIKÁNUS FIGYELMEZTET AZ ORBÁN-VESZEDELEMRE, AMIT A TÖBBSÉG MÉG MINDIG NEM FOG FEL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.10.14.


Trumpnak fontos Orbán, de utóbbinak is a volt elnök győzelme, mert így kap megerősítést például az Ukrajna elleni és oroszpárti politikája. Nemzetközi lapszemle
.

100 méterre a magyar határtól fogtak el 4 illegális átkelőt Ukrajnában,
akik a Tiszán át – állítólag úszva – akartak Magyarországra menekülni. Emberkereskedőkkel szervezték le az utat, akiknek 6,5 ezer-13 ezer dollárt fizettek – adta hírül az Ukrán Nemzeti Hírszolgálat. A négy férfi három különböző régióból érkezett. Az embercsempészek pedig akadálytalan határátlépést ígértek nekik. A szombat éjszakai határincidens leleplezése után szinte azonnal vádat emeltek ellenük. Csütörtökön hasonló eset történt, akkor 5 menekültet kaptak el, akik közül 4-en kb. 300 méterre voltak a határtól. Az ötödik férfi, miután már kétszer próbált sikertelenül átszökni, most a határátkelő helyen próbálkozott hamis papírokkal. A vád alá került férfiak elmondták, 9-10 ezer dollárt fizettek az embercsempészeknek.

Pénteken Edi Rama albán miniszterelnök budapesti látogatásán
, az Orbánnal folytatott találkozó alkalmával kijelentette, hogy országa számára példaértékű a magyar kormányzati modell. Ezzel szemben egy napra rá az albán Demokrata Párt, a legnagyobb parlamenti párt frakcióvezetője, Gazment Bardhi a közösségi hálón mindennek az ellenkezőjét írta le: az igazság az, hogy a magyar modell soha nem lehet Albánia Európa felé haladásának a modellje. Merthogy az elválaszthatatlan Orbán média-politikájától, a véleménynyilvánítás szabadságának megsértésétől, és mert ennek is betudható, hogy az állami sajtóban elhallgatott korrupció továbbra is virágzik Magyarországon – olvassuk a CNA szingapúri médiában. Bardhi szerint ugyan az ország barátságos, és segíteni szeretné Albániát az Unióhoz való csatlakozásban, de a magyar modell követése csak akadálya lenne a csatlakozásnak.

Donald Trump egykori kormánytagjai az elmúlt négy évben arra a megállapításra jutottak
, hogy Orbán politikájának átvétele, azaz a minden területre gyakorolt kormányzati kontroll sokkal hatékonyabbá tehetné az esetleges második mandátumát – hívja fel az Amerikára leselkedő veszélyre a figyelmet az ECFR legfrissebb elemzésében. Figyelmeztetnek arra is, hogy ez európai demokráciákra nézve is veszélyt jelentene, mert Trump szövetségeseket keresne politikájához. A magyar modell követésének részletei a Project 2025-ben benne vannak, a Heritage Fundation igazgatója, Paul Dans és a Kevin Roberts elnök vezetésével írt potenciális republikánus kormányprogramban. S Orbán félreérthetetlenül fogalmazott júliusban, hogy őt is bevonták a programírásba, nem véletlenül hívták meg legutóbbi amerikai útja alkalmával a magyar kormányfőt a Heritage Alapítványba zártkörű megbeszélésre. A Danube Institute-ot szintén bevonták ebbe a folyamatba. Trumpnak már 2019-ben, elnöksége idején sem voltak kételyei, milyen jogosítványai vannak, mert egy beszédében így fogalmazott, az alkotmány 2. kiegészítése szerint, mint elnök, jogom van bármit megtenni, amit csak akarok - idézi őt a ECFR. A tanulmány minden eddiginél részletesebben elemzi az orbáni 14 évet, hatalma természetét és veti össze a lehetséges trumpi kormányzati forgatókönyvvel.

A Frankfurter Rundschau Orbán múlt heti, strasbourgi beszédét a Trump-imádat felől értelmezte
. Kritikusan megállapítja, hogy Orbán nyíltan hangoztatja Donald Trump iránti szimpátiáját és reményét a november 5-i győzelmében. S mindez most azért roppant kínos, mert a magyar kormány tölti be az EU soros elnöki posztját. Az elemzés szerint nemcsak Trumpnak fontos Orbán, de utóbbinak is a volt elnök győzelme, mert így kap megerősítést például az Ukrajna elleni és oroszpárti politikája. Hisz Trump nemcsak azt állítja, hogy az ő elnöksége alatt be sem következett volna az orosz-ukrán háború, de azt is mondja, hogy egy nap alatt véget tudna vetni a konfliktusnak. S ebben Orbán, saját politikájának a visszaigazolását is látja.

A CNN terjedelmes cikkben követi nyomon, hogy egyre több republikánus szenátor igyekszik felnyitni kollégái szemét arra, hogy el kell határolódni Orbán Kína- és orosz politikájától, amivel egyelőre Trumppal az élen a többség még mindig nincs tisztában. A CNN idézi a Budapesten nemrég járt 5 amerikai szenátor közleményét, akik gyakorlatilag arra felszólítják fel Orbánékat, hogy tartsák magukat a szövetséges politikához, különben annak fájdalmas következményei lesznek. Írnak arról is, hogy pár napja az amerikai szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell szintén közleményben adott nyomatékot Orbán miatti aggályának, amely eltorzítja és rossz irányba fordítja a republikánus pártot és jövőbeni kilátásait.

Az Orbán Viktor elleni merényletről orosz lapnak nyilatkozó szerb miniszterelnök-helyettes Aleksandar Vulin információit egyelőre egyetlen nemzetközi sajtóorgánum sem erősítette meg, ráadásul a hírt a magyar kormánypárti média szellőztette meg. S feltehetően Orbán a moszkvai útja előtti, júliusi, már akkor is sejtelmesnek tűnt merényletkísérletről beszélhetett. A volt szerb titkosszolgálati vezető ellen pedig szankciókat rendelt el az Egyesült Államok – illegális fegyverszállításra, kábítószerkereskedelemre való hivatkozással. Az interjút Vulin moszkvai útja előtt adta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.