2024. október 21., hétfő

BALATONRA MENEKÜLNEK A MENEKÜLTEK ELŐL A NÉMETEK, AKIK FÖLDI PARADICSOMNAK TARTJÁK ORBÁN ORSZÁGÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.10.21.


A magyar diplomácia iránti megtiszteltetés, hogy a pénteken Kijevben tárgyaló Magyar Leventét az ukrán külügyminiszter fogadta.


Az államtitkár tárgylásairól az ukrán külügyminisztérium viszont elég szűkszavú közleményt adott ki – legalábbis az Evropejszka Pravda szerint: megvitatták a kétoldalú kapcsolatok kulcskérdéseit és megállapodtak abban, hogy a jószomszédi viszony érdekében szorosabbra kell fűzni a két ország együttműködését. Andrij Szibiha szeptember végén már ellátogatott hozzánk, s akkor is az tűnt ki a hivatalos összegzésekből, hogy igyekeznek új alapokra, méghozzá a kölcsönös megértés alapjaira helyezni a két ország viszonyát. Pozitív dinamika – ezzel a kifejezéssel illették a találkozót a szakzsargon szerint. Mindenesetre minden jel arra utal: dolgoznak azon, hogy az év vége felé sikeres kormányközi találkozót bonyolítsanak le.

Az orosz Pravda viszont megírta, hogy Magyar Leventének megígérte a külügyminiszter Kijevben, hogy újraindítják előbb-utóbb az elzárt olajcsapokat és Magyarországra ismét érkezhet Lukoil szállítmány a Barátság vezetéken keresztül.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia végzőseiből 50 éve alakult Takács Kvartett megkezdi jubileumi turnéját – írja a The San Diego Union Tribune. 1985-ben vándorolt ki Amerikába a vonósnégyes sok-sok európai fesztivál díjazottjaként és egy olyan együttesként, amelyik rendszeres fellépett még a vasfüggöny lebontása előtt is az Egyesült Államokban. S ezek után nem csoda, hogy Amerika felé vették az irányt és a Boulder kolorádói egyeteme fogadta be őket még a rendszerváltás előtt. San Diego-ból startolt a félévszázados jubileumi koncertsorozat, de az eredeti vonósnégyesből már csak a 75 éves egyik alaptó, Fejér András játszik. A Takács Kvartett tagjai: Harumi Rhodes, Richard O’Neill and Edward Dusinberre. Harumi például japán, orosz, de még román ősökkel is büszkélkedik, legalábbis ezt találtam róla más forrásból.

Egyre több német keres menedéket a Balatonnál, mert hazájuktól elidegenednek, miután túl sok a külföldi Németországban – A Focus és az ARD számol be az új jelenségről, miszerint a német szélsőjobb inkább érzi magát nálunk itthon, mint a hazájában. Az egyik német megszólaló arra panaszkodott, hogy beteggé teszi őt a mai Németország, a másik pedig úgy nyilatkozott, hogy nem szereti se a zöldeket, se a vöröseket. Kikérte magának, hogy az angolból is rasszista megbélyegzést jelentő „N” szót nem ejtheti ki. Ahogy a Focus fogalmaz, zavarja, hogy nem diszkriminálhatja a feketebőrűeket. A német kertész, Stephan Rebs szerint Orbán Viktor kiválóan végzi a dolgát – utal arra, hogy az egész országot szélsőjobb irányba tolta. „Bezzeg a német adórendszer!” – nemcsak ez elől, de az egyre nagyobb száman letelepedő menekültek és bevándorlók miatt is kénytelen volt menekülni – fejtette ki. Orbán helyesen tette, hogy 2015-től bevezette a veszélyhelyzetet a szíriai menekültek megérkezésekor. A Focuson megjelent dokumentumfilm bemutatja, miként szerveződik a Balatonnál a német szélsőjobb egyre nagyobb csoporttá, amelyik földi paradicsomnak tartja Magyarországot. Örülnek viszont annak, hogy nyugat irányába még nem építette ki az Orbán kormány a határmenti szögesdrót-kerítést. Hogy kik is ők? Menekültek elől menekülő menekültek – összegzi a lap. Nem kívánnak integrálódni, erre utaló jeleket ugyanis még nem látni. Úgymond német gettókba tömörülnek – fogalmaz a portál, mivelhogy luxus körülményeket tudnak teremteni maguknak. Talán a magyarok örülnének is, ha még több keresztény, fehérbőrű, heteroszexuális német érkezne Magyarországba és itt költekezne. Miközben ők szépen haladnak előre, jegyzi meg az írás, addig a magyarok életszínvonala Orbán alatt fokozatosan romlik, az infláció viszont fokozatosan nő és nő. Ma Európában ezzel a lista élére ugrott és jó ideje ott rostokol. A sors iróniája, írja a lap, hogy egy, Münchenben élő szíriai is erősen gondolkodik azon, hogy Magyarországra költözzön. Nem bírja a német új szivárvány mentalitást, ami a konzervatív muzulmán családra is így vagy úgy, hatással van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.