2024. október 20., vasárnap

AZ EGEKBEN A MAGYAROK MEGTAKARÍTÁSI RÁTÁJA, 2,5 MILLIÓAN MÉGSEM TUDNÁNAK KIFIZETNI EGY HIRTELEN KIADÁST. HOL VAN AKKOR A PÉNZ?

TELEX
Szerző: MAREK BERTRAM, SZABÓ BARNA
2024.10.20.


Az utóbbi hónapokban első ránézésre látványosan ellentmondó gazdasági hírekről számolt be a sajtó: egyszerre olvashattunk nagy mértékű béremelkedésről és minden várakozást alulmúló fogyasztásról, jelentős megtakarítási hajlandóságról és az Egyensúly Intézet számításai szerint a lakosság bő harmadát kitevő szegénységről. Jogosan merül fel a kérdés: mi az igazság szegénység, fogyasztás, bérek és megtakarítások területen, azaz hol is van a pénz?


Nézzük meg először a bérek kérdését! 2024 első félévében a bruttó medián bérek több mint 16 százalékkal emelkedtek az előző év ugyanezen időszakához képest. Az árak emelkedése ezzel párhuzamosan lassult: az infláció az elmúlt két év két számjegyű értékeiről 4 százalék alá süllyedt. Júliusban így közel 12 százalékkal volt magasabb a medián reálbér, mint 2023 nyarán, azaz ennyivel több termék és szolgáltatás megvásárlására elég a havi fizetés. Igaz, hogy a bérek vásárlóereje 2022–2023-ban visszaesett, de

a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően a medián reálbér ma már magasabb, mint az inflációs sokk előtt
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.