2024. október 22., kedd

ÁGH ATTILA: AZ ORBÁN-RENDSZER RENDKÍVÜL TERHESSÉ VÁLT AZ EU MŰKÖDTETÉSE SZEMPONTJÁBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMET-KÁLLAI SZILVIA
2024.10.22.


Az Orbán-kormány gyakorlatilag megzavarta az Európai Unió kormányzó-képességét, megtagadja a jogállamiság, a demokratikus működés elvét. Emiatt már szakadás van az Orbán-rendszer és az Európai Unió között és az utóbbi szembefordult a magyar kormánnyal. Így értékelte Ágh Attila a mostanra kialakult helyzetet, amiről Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, hogy az unió frontális támadást intézett Magyarország ellen. A politológus szerint nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi ülésén elhangzott zárómondatában élesen különválasztotta Magyarországot és az Orbán-rendszert.


Először látni kell, hogy valóban alapvető fordulat történt, hiszen szimbolikus volt, ami az Európai Parlamentben történt és bejárta a világsajtót. A látványos „családi veszekedés” közben mindenki szeme láttára tagadták ki Orbán Viktort és rendszerét Strasbourgban az Európai Néppártból, és ennek közvélemény-formáló hatása volt – kezdett elemzésébe Ágh Attila. Azóta pedig az, hogy Orbánnak mennie kell, jelszóvá vált, amit különböző nyelveken ismételgetnek. Ebből még nem lett hivatalos fordulat, de kétségtelenül megrázta a közvéleményt, és elfogadottá vált, a szakadás és szembefordulás az Orbán- rendszer és az Európai Unió között. Nem véletlen, hogy az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a soros magyar uniós elnökségi programjáról folytatott vitán, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke zárómondatában élesen különválasztotta Magyarországot és az Orbán-rendszert.

Ha tartalmilag nézzük, mi történt, hogyan jutottunk el idáig, akkor annak van egy gyakorlati és egy elvi része. A gyakorlati kérdés a kormányzó képesség, az elvi jelentőségű kérdés pedig a jogállamiság. Előbbit nézve azt látjuk, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag megzavarta az Európai Unió kormányzóképességét. Azaz az EU egy bonyolult többlépcsős mechanizmus, amelyben az Orbán-rendszer állandóan akadályokat képez. Közismert, hogy az előző ciklusban annyit vétózott, mint minden tagállam együttvéve. Így miközben másoknál előfordul, hogy valamivel nem értenek egyet, addig az Orbán-rendszernél ez több tucatszor megtörtént és alapvető magatartássá lett, ami rendkívül terhessé vált az EU működtetése szempontjából. Ezalatt is keletkeztek anekdoták, mint például, amikor Orbán Viktort kizavarták kávézni, hogy a szavazás alatt ne legyen jelen, így nem tudott ellenszavazni sem – magyarázta a politológus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.