2024. október 9., szerda

A NAGY BÉKEMISSZIÓ: TÉNYLEG ORBÁN AZ EGYETLEN, AKI AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚBAN MINDKÉT FÉLLEL TUD BESZÉLNI? – OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

LAKMUSZ
Szerző: NÉMETH SZILVI
2024.10.08.


Végignéztük, hogy az utóbbi másfél évben kikkel tartotta a kapcsolatot Putyin és Zelenszkij. Az EU-s vezetők közül Orbánon kívül már senki nem találkozik Putyinnal. Világszinten azonban 19 másik vezető tölt be „közvetítő” szerepet. Tablón mutatjuk őket
.

„Én vagyok az egyetlen Európában, aki mind a két féllel beszélt”

- így kommentálta Orbán Viktor július közepén az általa „békemisszióként" emlegetett nyári tárgyalássorozatát, amely során először Zelenszkij ukrán elnökhöz utazott Kijevbe, majd Putyin orosz elnököt látogatta meg Moszkvában.

Orbán ezután Pekingben Hszi Csin-ping kínai, az Egyesült Államokban pedig Erdogan török és Donald Trump volt amerikai elnökkel is találkozott.

A látogatásokba Orbán röviddel azután kezdett bele, hogy július 1-jén átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Orbán a látogatások előtt nem egyeztetett a többi uniós tagállam vezetőivel. A Bizottság egyértelművé tette, hogy Orbánnak nem volt felhatalmazása, hogy az EU nevében tárgyaljon Putyinnal, és azóta is számos eszközzel bojkottálják a magyar elnökséget.

A magyar miniszterelnök először a Kossuth Rádió július 19-i adásában fejtette ki részletesen „békemissziójának” céljait. Orbán szerint a tűzszüneti tárgyalások előfeltétele az, hogy a három nagyhatalom – Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió – közös álláspontra jusson, viszont Európában ő az egyetlen, aki a közvetítő szerepet betölti.

Ennek az állításnak az ellenőrzéséhez végignéztük, hogy az elmúlt másfél évben mely országok vezetőivel lépett kapcsolatba - akár személyes találkozók keretében, akár telefon- vagy videóhívásokon keresztül - az orosz és az ukrán elnök.

Az elemzés során arra jutottunk, hogy ebben az időszakban valóban Orbán volt az egyetlen olyan politikus, aki egy EU-tagállam vezetőjeként érintkezett mindkét háborús féllel.

Ha azonban tágabban tekintünk Európára – beleértve például Törökországot vagy Azerbajdzsánt is –, a magyar miniszterelnök már nincs egyedül. A globálissá váló orosz-ukrán háborúban világviszonylatban még 19 másik állam- vagy kormányfő tart fenn aktív kapcsolatot mind Moszkvával, mind Kijevvel.

Ebben a cikkben adatvizualizációk segítségével mutatjuk be, kik ezek a vezetők és hogyan egyensúlyoznak a két szembenálló fél között.

Az elemzéshez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök valamint az orosz külügyminisztérium 2023. január 1. és 2024. július 31. között publikált Facebook-, X- és Telegram-posztjait használtuk. Az adatgyűjtés során minden olyan bejegyzést figyelembe vettünk, amelyek hivatalban lévő külföldi állam- és kormányfőkkel (elnökökkel, miniszterelnökökkel, kancellárokkal, szultánokkal, királyokkal, emírekkel stb.) való találkozókat és telefonbeszélgetéseket rögzítenek. A találkozásokba egyaránt beleszámoltuk a Kijevben és Moszkvában fogadott külföldi delegációkat, Zelenszkij és Putyin külföldi látogatásait, valamint a különböző politikai vagy gazdasági fórumok margóján folytatott bilaterális és trilaterális egyeztetéseiket. Az informális, "on the go" találkozóként emlegetett spontán beszélgetéseket nem vettük figyelembe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.