2024. október 22., kedd

A MAGYAROK TÖBBSÉGE ELFOGADJA AZ „ENYHÉBB” GYERMEKBÁNTALMAZÁSI ESZKÖZÖKET

24.HU
Szerző: IDEA INTÉZET / 24.HU
2024.10.18.


Az olyan szülői fegyelmezések, mint egy suhintás, egy pofon, egy ütés vagy az ordibálás és a kiabálás a magyar családok többségében elfogadható nevelési eszköznek számítanak – derül ki az IDEA Intézet kutatásából.


A februári, jelentős társadalmi támogatottságot élvező gyermekvédelmi tüntetés egyik célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jólétével kapcsolatos alapvető problémákra, illetve erőszakmentes nevelkedés biztosításának szükségességére. Azt gondolhatnánk, ha ilyen sokan támogatnak egy megmozdulást, akkor a magyar társadalom alapvetően elutasító a gyermekbántalmazás minden formájával kapcsolatban. Az IDEA Intézet kutatói olyan, nyilvánosan elérhető, a családon belüli gyermekbántalmazás témájához kapcsolódó online beszélgetéseket, kommenteket elemeztek, amelyek egy éves távlatban – 2023. július 30. és 2024. július 29. között – fogalmazódtak meg az online térben. A kutatás eredményei jelentősen árnyalják a gyermekbántalmazás társadalmi elutasítottságáról szóló képet, korántsem annyira egyértelmű a helyzet, mint ahogyan azt a februári gyermekvédelmi tüntetés sikere mutatja.

A nevelési elvek alapjait általában a saját szüleinktől hozott minták jelentik. Azonban ezekből vagy az akár hasonló mintákból jól láthatóan különféleképpen építkeznek a családon belüli gyermekbántalmazás témájához hozzászóló, már a gyereknevelés gyakorlatában is jártas szülők és nagyszülők – vagy a többiek, akik nem szülőként nyilvánultak meg a kérdésben.

A beszélgetésekben megjelenő szülői viselkedések és felfogások négy, különböző karaktermintázatot mutattak annak alapján, hogy a hozzászólónak milyen gyermekkori élményei voltak, illetve, hogy felnőttként miként vélekednek a gyermekek nevelési célzatú, fizikai bántalmazásáról. A minták jól tipologizálhatók, azoktól kezdve, akiknek nincsenek gyermekkori tapasztalatai a bántalmazásról, és ők maguk is elítélik a gyerekekkel szembeni fizikai agresszió minden formáját egészen azokig, akik gyermekként maguk is átéltek ilyesmit és szülőként is elfogadhatónak tartanak egyes nevelési célzatúnak gondolt fizikai bántalmazási formákat. A hozzászólásokból úgy tűnik, a többség elszenvedője volt valamilyen fizikai bántalmazásnak a nevelkedése során, ezzel együtt többséget alkotnak azok is, akik az ilyen „nevelési eszközök” használatát legalább részben elítélik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.