2024. október 11., péntek

A KORMÁNY TÖRVÉNYTELEN, MERT A MAGYAR VÁLASZTÓJOG NEM SZABAD

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.10.11.


„A választás egy figyelmeztető jel volt, hogy nem annak látnak bennünket, amik valójában vagyunk” – mondja Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a 2022-es vereség miatt az ellenzéki választók kétharmada a korábbi pártok leváltására szavazott. Gyurcsány Ferenc az eredményből nem azt olvasta ki, hogy a választók nem kérnek belőle, sőt, újabban nyíltan hirdeti, hogy az ő kormányzása alatt jobb volt. Szerinte Magyar Péter a legfontosabb kérdésekben ugyanazt gondolja, mint Orbán Viktor, a Tisza feltűnésével azonban a DK-nak is váltania kell. A miniszterelnököt árulónak, az óbudai polgármestert ártatlannak tartja, és továbbra sem lát más megoldást a kormányváltáshoz, mint a teljes ellenzéki összefogást.


A júniusi választás után azt ígérte, hogy mostantól minden meccset lejátszanak. Mennyi most az állás, hány meccset nyertek meg az elmúlt négy hónapban?

Azt meglátjuk majd 2026-ban. Valójában ez annak a beismerése volt, hogy nem működött az a politikai stratégiánk, amely arról szólt, hogy dolgozunk, dolgozunk, és ‘26-ra majd átrendeződik az ellenzéki térfél, és mi leszünk a gravitációs középpontban. Akkor játsszuk le! Mivel magától nem fog megváltozni a politikai képlet, ki akartuk nyitni azokat a vitákat, amelyeket korábban tudatosan kerültünk.

Bejött ez a taktika?

Az elején vagyunk még. Ez egy viszonylag hosszú és számunkra is szokatlan út. A DK megalapítása óta ugyanazon az úton mentünk előre. Lassabban, mint hittük, de az út elég egyértelmű volt. A korrekcióra most jóval kevesebb időnk van. Ha azt szeretnénk, hogy az ország jelentős része elfogadja az általunk képviselt politikai eszméket és programokat, akkor azt hiszem, jó úton járunk.

A jó út alatt azt a konfrontatív felfogást érti, amivel nyíltan beleállt például a független sajtóba?


Vitatkozunk. A tanulság az volt, hogy egészen egyszerűen nem működik az a típusú elegáns visszafogottság, amivel mi sokszor – talán túl nagy önhittséggel – intellektualizáltunk bizonyos problémákat. Például egyszerűen érdemes beszélni arról, hogy a sajtó, az egyházak és az igazságszolgáltatás függetlensége nem egyenlő azzal, hogy nem lehet őket számon kérni. Ez a három intézmény arra tart igényt, hogy a szélesebb társadalmi közeg ne mondjon róluk véleményt. Láthatólag ijedtséget, riadalmat, ellenszenvet vált ki sokakból, hogy van egy politikai párt, amely azt mondja, hogy veletek ilyen meg olyan probléma van. A függetlenség csak annyit jelent szerintünk, hogy valaki független a kormánytól. Ma már azt gondolom, hogy akkor követtünk el hibát, amikor nem beszéltük meg ezeket a kérdéseket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.