2024. október 18., péntek

A DOMBÓVÁR-DILEMMA: MAGYAR PÉTERRE NAGYON NEHÉZ DÖNTÉS VÁR

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.10.18.


A következő hetek egyik legérdekesebb belpolitikai kérdése, hogy a Tisza Párt indít-e jelöltet a várhatóan januárban tartandó Tolna megyei időközi választáson. Potápi Árpád halálával ugyanis megüresedett egy hely a Parlamentben. Pont itt eddig nem alakultak jól a Tisza dolgai – de ki lehet hagyni egy ilyen lehetőséget?


Október 17-én elhunyt Potápi Árpád államtitkár és parlamenti képviselő, a Fidesz politikusa.

Ez politikai értelemben azt jelenti, hogy várhatóan január első felében időközi választást tartanak Tolna megye 2-es számú választókerületében, ahol Potápi Árpád 2022-ben a mandátumát szerezte. Ez lesz az első parlamenti választás azóta, hogy a Tisza párt megjelent a színen. Vajon a magyar pártpolitikai térképet teljesen átalakító szervezet él majd a lehetőséggel, hogy országgyűlési választáson is megméresse magát?

Be akarnak menni a Parlamentbe?

Nem tűnik könnyű kérdésnek az indulás eldöntése Magyar Péterék számára. A választás lehetőséget adna a Tiszának, hogy legyen legalább egy parlamenti képviselője. Egészen bizarr a mostani állapot: a Tisza egyértelműen a legerősebb ellenzéki párt Magyarországon, de az Országgyűlésben egyetlen képviselője sincs, hiszen a legutóbbi választáskor a párt még nem létezett.

Ugyanakkor inkább csak szimbolikus jelentősége lenne, ha volna a Tiszának parlamenti embere is. Néha felszólalhatna ugyan, de sokkal ritkábban, mit azok a pártok, amelyek frakcióval is bírnak. Egy frakció megalapításához legalább öt képviselőre van szükség, és a frakció nélküli, függetlennek számító képviselők ritkábban juthatnak szóhoz, mint a többiek. Kisebb stáb, kevesebb pénz is jár nekik.

Ráadásul a parlamenti erőviszonyokat sem változtatná meg, ha esetleg a Tisza jelöltje nyerné az időközi választást. A Fidesz-KDNP kétharmados többsége megmaradna akkor is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.