2024. szeptember 14., szombat

VÁNCSA ISTVÁN: MENNEK ELŐRE AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN IS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2024.09.13.


Valahol megint utat tévesztettünk, mondta Matolcsy a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010–2019-es évtizedet megnyertük, viszont 2021 és ’24 között az úttévesztés következtében minden veszélybe került. Megjegyzendő, hogy ez mostanra a végsőkig mafla, mezei állampolgárnak is kezd szemet szúrni valamiképp, annak ellenére is, hogy ő jegybankelnöki próféciákat olvasni nem igazán szokott, de másféléket se nagyon. „Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja”, Máté 6:34, az okos ember ehhez tartja magát, hogy hosszú életű legyen ezen a földön, és amilyen pechje van, nem kizárt, hogy ez sikerülni is fog neki.

Viszont legalább annyit lássunk be, hogy az alattvaló most se a holnap felől aggodalmaskodik, hanem a jelen miatt. Konkrétan azért, mert látnia kell, hogy 2019-ben még a huszadik helyen voltunk, 2023 végére pedig a huszonharmadik helyre kerültünk az egy főre jutó GDP-t tekintve az EU-ban, ennek a vonzataival pedig igazán akkor szembesül a polgár, amikor a kártyáját a hipermarket pénztárgépe fölött lengeti. Akkor jő el az igazság pillanata, és az ritkán szokott kellemes lenni. Számunkra legalábbis egyre ritkábban, és hitünk szerint nem jól van ez így.

Kormányzó urunk optimizmusa viszont példamutató. Ő még most is úgy látja, hogy mennek előre az egészségügyben, mármint ő és tettestársai, de hogy ezt mire alapozza, azt fel nem foghatjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.