2024. szeptember 18., szerda

TÖBB NEVELŐSZÜLŐ IS KIAKADT FÜLÖP ATTILA ÁLLAMTITKÁR SZAVAIN, VOLT, AKINÉL MÉG A GYEREKSZOBÁBAN IS FEGYVERT KERESTEK

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2024.09.18.


Ha még több szakember távozik a gyerekvédelemből, az intézményben dolgozók már beosztást sem tudnak írni – állítják a területen dolgozó, lapunknak nyilatkozó szakemberek. Nevelőszülők pedig a kifogástalan életvitel-ellenőrzésről osztottak meg újabb részleteket.

Egyszerűen lövésük sincs, hogy mit kezdjenek a gyermekvédelemmel. (…) A döntési helyzetben lévőknek nincs szociális területről származó diplomájuk, mégis egyeztetések nélkül utasítják a végzettséggel és tapasztalattal rendelkező kollégákat, mit hogyan kell csinálni”. Ez csak egy reakció a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár lapunknak küldött, kedden megjelent válaszaira. Fülöp Attilát - akinek egyébként pénzügyi és programozói végzettsége van - többek között a kifogástalan életvitellel összefüggő vizsgálatról kérdeztük.

Az államtitkár szerint az a gyermekvédelemben dolgozó, aki ezt nem írta alá, az el akarja rejteni, hogy alkalmatlan az állami gondozásban lévő gyermekek nevelésére, „másképpen, sarkosabban: veszélyes a gyerekekre”, és „jobb, hogy önként távozott”.

Az államtitkár szerint az a gyermekvédelemben dolgozó, aki ezt nem írta alá, az el akarja rejteni, hogy alkalmatlan az állami gondozásban lévő gyermekek nevelésére, „másképpen, sarkosabban: veszélyes a gyerekekre”, és „jobb, hogy önként távozott”.

- Nem ezért hagyták ott a pályát, ezt az államtitkár is tudja, csak ezt kell mondania. Semmi gond, hiszen ebből él – fogalmazott a lapunkat megkereső, de még így is névtelenséget kérő pályaelhagyó, aki korábban évtizedekig a gyermekvédelemben dolgozott, egyetemi végzettséggel. Mint kifejtette, a felmondások valódi oka a megalázóan alacsony fizetés. A pedagógus besorolású kollégák bére valóban magasabb lett, ám ez bérfeszültséget okozott, hiszen a terepen dolgozó szakemberek ebből nem részesültek. Kiégés és túlterheltség jellemző, az infrastruktúra hiánya drámai, a gyermekvédelmi gyámok például saját autójukkal közlekednek napi több száz kilométert a gyerekekhez – tette hozzá.

Egy másik, szintén pályaelhagyó pedig az írta lapunknak: „Tegnap az egyik volt kollégám kikelt magából, hogy

csak azért nem mond fel, mert a helyére nem jelentkezik majd senki, így a gyerekek hónapokig törvényes képviselő nélkül maradnak. Hozzátette: ha bármelyik területi gyermekvédelmi szolgálattól egyszerre három gyám távozik, az azt jelenti, hogy minimum 100 gyereknek nem lesz teljes értékű törvényes képviselője.

Helyettes gyámot ugyan kijelölnek, de neki nincs látogatási kötelessége. „Ha bármelyik szakellátásos intézményből csak egyetlen ember felmond, már heti beosztást sem tudnak írni.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.