2024. szeptember 13., péntek

TITOKTARTÁS MELLÉKHATÁSOKKAL - A MAGYARORSZÁGON MŰKÖDŐ MAGÁNTŐKEALAPOK ÁTLÁTHATÓSÁGA

TRANSPARENCY INTERNATIONAL MAGYARORSZÁG
Szerző: TRANSPARENCY INTERNATIONAL MAGYARORSZÁG
2024.09.


Vezetői összefoglaló 

1. A magántőkealapok létrehozásának sajátosságai Magyarországon 

1.1 A magántőkealapok szabályozási környezete 
1.2 A magántőkealapok elterjedése Magyarországon 
1.3 Tőkebefektetések régiós viszonylatban 

2. A magyar offshore – a magántőkealapok tulajdonosi hátterének átláthatósága 

2.1 A tényleges tulajdonos fogalma 
2.2 Magántőkealapok a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban 
2.3 Ki a magántőkealap tulajdonosa? 
2.4 A titoktartás kockázatai 


3. Közpénzekhez való hozzáférés
 
3.1 Az állam, mint befektető szerepe a tőkepiacokon 
3.2 Állami tőkebefektetések mértéke 
3.3 Állami tőkebefektetések nyilvánossága 

4. Ajánlások

...Az elmúlt időszakban a tulajdonosok kilétét elrejtő változatos társasági és befektetési formák komoly népszerűségre tettek szert Magyarországon a magántőkealapoktól az osztalékelsőbbségi részvényeken át a vagyonkezelő alapítványokig. E konstrukciók közül kiemelkednek a magántőkealapok, amelyek jelentőségét mutatja, hogy számuk 2023 végén hozzávetőleg 160 darabot tett ki, és az ily módon befektetett vagyon értéke – mindössze néhány évnyi meredek növekedés után – immár mintegy 2400 milliárd forintot ért el, amely a magyar GDP hozzávetőleg 3 százalékának felel meg. Tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy milyen jogszabályi, illetve gyakorlati hiányosságok vezettek oda, hogy a magántőkealap a legalizált vagyonelrejtés szinonimájává válhatott, és milyen javaslatok tehetők az átláthatóbb működés érdekében. 

A tőkealapok működését szabályozó előírások alapvetően a befektetők és a befektetések biztonságát szolgálják. Titoktartási szabályok írják elő a befektetők kilétének védelmét, melyek lehetővé teszik, hogy a tulajdonosok rejtve maradjanak. A titoktartási kötelezettség miatt a magántőkealapokat regisztráló és az alapkezelők egy részét felügyelő jegybank sem fedheti fel a tőkealapok befektetőinek személyét, hiába áll rendelkezésére megfelelő adat. 

Mindeközben az uniós, és az arra épülő hazai pénzmosás elleni rendelkezések előírják a tényleges tulajdonosok (vagyis a szervezetek végső haszonélvezőiként, illetve irányítóiként fellépő természetes személyek) azonosítását és nyilvántartását. A hazai tényleges tulajdonosi regiszterből azonban a magyar kormány 2023 folyamán eltávolította a magántőkealapokra vonatkozó adatokat, miután több alapkezelő és magántőkealap tulajdonosának kilétére fény derült. A magántőkealapok mint azt a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, jelenleg sem szerepelnek az adóhatóság tényleges tulajdonosokról vezetett nyilvántartásában. Így ezek az információk nem elérhetőek összesítve sehol, nemcsak a nyilvánosság számára, hanem a hatóságok részére sem. Egyedi adatokhoz csak egyes eljárások keretében férhetnek hozzá az arra jogosultak, illetve abban az esetben, ha azokat maga az alapkezelő nyilvánosságra hozza. 

Mindez ellentmond a hatályos uniós szabályozásnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.