2024. szeptember 24., kedd

TÉNYLEG VESZÉLYESEK A RÁKSZŰRŐVIZSGÁLATOK, ÉS JOGELLENES LENNE KÖTELEZŐEN BEVEZETNI ŐKET?

TELEX
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2024.09.24.


Bár egyelőre semmi konkrétat nem tudni a kötelező szűrővizsgálatok bevezetéséről, már most nagy az ellenállás különböző okokra hivatkozva: vannak, akik szerint jogellenes kötelezni valakit ilyen beavatkozásokra; vannak, akik a potenciális káros hatások miatt aggódnak. Körbejártuk, mi a helyzet valójában.

A kormány egyelőre még csak egy salátatörvényben tett célzást arra, hogy bizonyos szűrővizsgálatokat korhatár nélkül tehet kötelezővé, de sem arról nem derültek ki részletek, hogy mely vizsgálatokról lehet szó, sem arról, hogy mikor. Megkeresésünkre a Belügyminisztérium korábban azt írta, az új szabályozás csak elvi felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, az egészségügyért felelős miniszternek lehetőséget ad arra, hogy korhatár nélkül előírjon kötelező szűrővizsgálatokat.

De ezek bevezetéséről a kormány még nem tárgyalt, így nem született kormánydöntés sem.

Szembemegy az alaptörvénnyel, a büntető törvénykönyv szerint kényszerítésnek minősül, az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát is lábbal tiporja – erről szóló emaileket kap tömegével a Telex is a kötelező szűrővizsgálatok bevezetése miatt aggódó emberektől. Bár elsőre erős túlzásnak tűnhet mindez, a TASZ Magánszféraprogramjának jogásza, Lebedi Réka szerint egészségügyi reformok nélkül valóban problémás egy ilyen program bevezetése.

Tényleg jogellenesek a kötelező szűrővizsgálatok?


„Van egy egészségügyi önrendelkezési jogunk, ami azt jelenti, hogy saját magunk rendelkezünk a saját testünkkel, mi dönthetjük el azt, hogy milyen vizsgálatokat vagy beavatkozásokat szeretnénk igénybe venni, és milyeneket nem. Ha az állam egy vizsgálatot kötelezővé tesz, az tulajdonképpen beavatkozás ebbe az önrendelkezési jogba. Ez nem feltétlenül jogellenes, vannak olyan esetek, amikor ez lehet jogszerű, de ahhoz, hogy ezt megállapítsuk, egy tesztet kell lefolytatni, aminek több lépcsője van” – mondta a szakértő, hangsúlyozva, hogy egyelőre ez csak egy gondolatkísérlet, és pontosabbat akkor lehet majd mondani a helyzetről, ha a szűrővizsgálatokat valóban kötelező jelleggel bevezetik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.