2024. szeptember 17., kedd

TARR ZOLTÁN: „NEM BRÜSSZELBŐL LEHET EZT A REZSIMET LEVÁLTANI”

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2024.09.17.


Több javaslatot is vizsgálnak, hogyan tudna Magyarország hozzáférni a befagyasztott forrásokhoz – nyilatkozta a Szabad Európának Tarr Zoltán, a Tisza Párt EP-delegációjának vezetője, aki szerint a miniszterelnök erőltetett nemzetközi és európai szerepvállalással igyekszik – sikertelenül – kiegyensúlyozni otthoni sikertelenségét.


Bizonyos körökben divatos sóhivatalnak nevezni az Európai Parlamentet. Két hónappal képviselői mandátumának megkezdése után hogy látja, valóban egy sóhivatalban dolgozik?

Szerintem az a lényeg, hogy ki mire akarja használni a parlamentet. Számunkra egy valós eszköz, nem valamiféle gittegylet vagy sóhivatal. Többek között arra lehet jó, hogy Magyarország visszakerüljön, a mi pártunk pedig bekapcsolódjon az európai vérkeringésbe. Az EP-ben nagy számban előfordulnak politikai nehézsúlyúak: korábbi és leendő miniszterelnökök és hazájukban meghatározó szerepet játszó politikusok is. Más kérdés, hogy az EU-ban szerteágazó érdekeket és szempontokat kell összeegyeztetni, ami megnehezíti, lassítja a működést. Mi azt érezzük, hogy Magyarország teljesen a partvonalra szorult az EU-ban, előfordul, hogy már nézőként sincs jelen a folyamatokban az igazán fontos egyeztetéseknél. A legjelentősebb pártcsalád, az Európai Néppárt befogadott bennünket, ott ülhetünk számtalan olyan megbeszélésen és ülésen, amelyek az EU és Magyarország számára lényegesek. Mi ebben nagy lehetőséget látunk. Igyekszünk úgy hozzáállni, hogy ezt egyrészt ne sóhivatalnak tekintsék, másrészt próbálunk információkat megosztani hazafelé.

Mi alapján állítja, hogy Magyarország kiszorult a partvonalra, és már nincs érdemi hatása a folyamatokra? A kormánypropaganda éppen ennek az ellenkezőjét sulykolja, azt, hogy Orbán megkerülhetetlen szereplő Európában.


Ez elsősorban azon látszódik, hogy Magyarország soha nem a megoldás, hanem a probléma részeként merül fel. Nem azt látjuk, hogy az ország konstruktív hozzáállásával és kreativitásával veteti észre magát, hanem azzal, hogy rendszeresen valamilyen problémát, nehézséget okoz. Gátolja a közös cselekvést, olyan érdekeket hoz be és képvisel, amelyek az EU számára idegenek. Ezzel folyamatosan szembesülünk. Másrészt a pártunk és képviselőink iránt megnyilvánuló pozitív várakozás is azt jelzi, hogy van egy hiátus, igény, ami abból fakad, hogy a Fidesz megüresedett helyén vákuum keletkezett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.