2024. szeptember 16., hétfő

SZLOVÁKIAI BEVÁSÁRLÁS: MEGNÉZTÜK, MI OLCSÓBB A SZLOVÁK KAUFLANDBAN, ÉS MI A MAGYAR TESCÓBAN

TELEX
Szerző: CSÉFALVAY ATTILA, WEILER VILMOS
2024.09.16.


Menni vagy nem menni? A szlovák határszélen egyre több háztartásban ez a kérdés, ha bevásárlásról van szó, mert csalogatóak az akciók, a családi kiruccanás lehetősége Nagymegyerre, Révkomáromba vagy éppen Rozsnyóra. Ezrével járnak át az északi vármegyékben élők és ott költenek. Aki tudatos, tudja mit venne és szerez Kaufland-kártyát, vagy letölti valamelyik lánc applikációját, annak megéri.


Bocsánat, segítene, ez itt zsemlemorzsa? – kérdezi tőlünk egy vásárló a Győrtől jó 20 perc autóútra lévő nagymegyeri Kauflandban. Láthatóan Magyarországról jött, nem érti a termék szlovák feliratát, ahogy mi sem (telefonunk fordítója persze segít, kiderül, nem az, hanem búzadara). Mint mondja, hetente jár át, főleg az akciók miatt.

„Itt az árut kisebb áfa terheli – ez érződik is az árakon. Kóla, sör, halak, húsfélék: elsősorban ezeket keressük. Most is láttunk 3,5 euróért pácolt csirkeszárnyat, az is érdekes lehet” – mondja és már robog is tovább.

Felkészületlenül és első alkalommal érkezni ide jókora időveszteséget jelent. Az még csak a kisebbik gond, hogy az árakat érdemes fejben rögtön 400-zal beszorozni, a nagyobb baj az, hogy minden terméken szlovákul látjuk a feliratot. Vannak persze egyértelmű dolgok, a Kozel sör például itthon is Kozel, de mondjuk a tejfölt vagy a már említett lisztet megtalálni a jókora választékból nem egyszerű dolog.

Akcióvadászat


Ahogy legutóbbi cikkünkben írtuk, a szlovák Kaufland néhány hónapja ráállt a magyar vásárlóknak szánt ajánlatokra, és magyar nyelvű, forintos árakat is feltüntető akciós újsággal próbálja magához csábítani őket. A szlovákiai bevásárlásra – és különösen a kinti akciókra – külön Facebook-csoport is alakult, amelyben már körülbelül 75 ezren vannak.

Miközben jó áron (85 centért) találtunk almát, körülöttünk szinte csak magyarul beszélő vásárlókat hallunk. Ez azért megtévesztő, mert Nagymegyeren 2011-ben az ott élők 75 százaléka volt magyar ajkú. A második akcióba is belefutottunk, az édesburgonya árát 43 százalékkal, 1,59 euróra vitték le, vagyis kilója 636 forintba kerül.

Listával érkeztünk, keressük a felírt árut, miközben azért feltűnik, hogy a Jägermester is jóval olcsóbb, 16 euróért (6400 forintért) igencsak megéri a literes kiszerelés annak, aki egyébként is venne. Persze többségében olyan termékkel találkozunk, amit itt biztosan nem éri meg megvenni, de hát a kulcsszó a leértékelés, így a bevásárlóturisták tekintetét leginkább az ezt jelző narancsszínű árak vonzzák.

Megéri a mosópor, a sajton is nyerhetünk valamennyit és persze a férfiak húzótermékén, a sörön. Nagy tételben viszik is innen a Duna túloldalára: a nyolcas Kozel-csomag akciós, 4,75 euróért (1900 forintért) kapható, érdemes betárazni belőle.

Ízlés dolga, aki szereti a kólaízű kóla kinti változatát (így definiálta a wikipédia), a Kofolát, annak mintegy 680 forintba kerül átszámítva a kétliteres kivitel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.