2024. szeptember 13., péntek

SZELÉNYI ZOLTÁN: MEGLEHET, NEM JÓL KÉSZÍTETTÉK FEL ORBÁN VIKTORT A MAGYAR ORVOSOK SZÁMÁRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.09.13.


Viszonylag sok a rezidens, még több a nyugdíjas vagy a nyugdíjhoz közelítő orvos a magyar egészségügyben, miközben hiányzik a jól felkészült, terhelhető középgeneráció – mondta a Hírklikknek dr. Szelényi Zoltán gyakorló traumatológus-sebész, az MSZP egészségpolitikusa. Ezért is tartja hihetetlennek Orbán Viktor Kötcsén elhangzott kijelentését arról, hogy nyolcezerrel több orvos lenne ma, mint volt tizennégy évvel ezelőtt.


A kötcsei találkozón, amely a jobboldal hagyományos, zárt körű piknikje, a rögtönzött sajtótájékoztatón a magyar egészségügy helyzetét firtató újságírói kérdésre a kormányfő azt válaszolta, hogy nyolcezerrel több orvos van most, mint 2010-ben. Ha ez így van, akkor hol vannak? Miért van orvoshiány Magyarországon?

Nem tudom ellenőrizni milyen adatokból dolgozik a miniszterelnök úr, de a nyolcezer orvos számomra finoman szólva is hihetetlenül hangzik. Ám tegyük fel, hogy ennyivel több orvos van, csakhogy a többségük kezdő – tehát nincs szakmai tapasztalata –, akkor ez nem sokat lendít az ellátás színvonalán. A magyar orvostársadalom ugyanis kettészakadt. Viszonylag sok rezidens van, akik csak felügyelet mellett dolgozhatnak. Ugyanakkor sok a nyugdíjas, vagy nyugdíjhoz közel álló kolléga. A szakmailag jól felkészült és terhelhető középgeneráció hiányzik a rendszerből, hiszen az orvosok többsége friss szakvizsgával a zsebében hagyja el az országot, vagy megy el a magánellátásba. A munkaerőhiány jelenleg már nem csak az orvosok szintjén, hanem a szakdolgozók, ápolók szintjén is jelentkezik. A propagandával ellentétben, ugyanis elmaradt a hathatós szakdolgozói béremelés. A betegágy mellett dolgozókra, asszisztensekre pedig egyre több feladat hárul – hogy mást ne említsek, a megnövekedett adminisztrációs teher. Mindeközben ők szembesülnek elsőként a rendszer fogyatékosságaival: a gyógyszerhiánnyal, eszközhiánnyal, nemegyszer a tiszta textilia, vagy a takarítás hiányával. Vagyis a romló munkakörülmények párosulnak az alacsony anyagi megbecsültséggel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.