2024. szeptember 7., szombat

STADIONRA MINDIG FUTJA: A TERVEZETTHEZ KÉPEST TÖBB MINT 70 SZÁZALÉKKAL NŐTT MEG AZ ELMÚLT 14 ÉVBEN FELHÚZOTT FUTBALL-ARÉNÁK ÁRA

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA T. RÓBERT, KOROM MILÁN
2024.09.07.


Két év kihagyás után Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében avattak újabb futballstadiont. A 2010-es évek elején berobbantott építési őrület során a létesítmények költségei az előzetesen tervezetthez képest rendre elszállnak.

Elkészült a legújabb futballstadion! Épp ideje volt, hogy a Nyíregyháza együttese elfoglalhassa új otthonát, mert még az átadás után is költöttek rá 4 milliárdot. Ez nem meglepő: a 2010-es évek elején berobbantott stadionépítési őrület során az arénák az előzetesen tervezetthez képest 73 százalékkal drágultak.

A nyíregyházi stadion tervezésére és kivitelezésére még a koronavírus-járvány idején, 2020 szeptemberében írt ki az állami Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) pályázatot, hogy a meglévő stadion elbontásával, egyes elemeinek megtartásával egy 8150 néző befogadóképességű létesítmény jöjjön létre. Noha a kormány eredetileg 10,32 milliárd forintos költségkeretet biztosított a munkálatokra, a közbeszerzésen részt vevő három ajánlattevő közül az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. párosa jött ki győztesen nettó 13,8 milliárd forintos ajánlattal. Az eredményhirdetés 2021 májusában történt.

Ez azért fontos,

mert a bő fél évvel korábbi 10 milliárdos keretösszeget 2021 márciusában Orbán Viktor miniszterelnök egy kormányrendelettel már 19,1 milliárd forintra emelte.

Az Épkar a Szeivolt család tulajdona, a családfő, István üzleti kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel. A cég visszatérő nyertese közbeszerzéseknek (a Partnercontrol adatai szerint 2016 és 2021 közt 50 közbeszerzést nyert el), olyan beruházásoknál volt érdekelt, mint a Puskás Aréna, a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális sportcsarnoka vagy a dubaji világkiállítás magyar pavilonja.

„Természetesen” a Nyír-Wetland Kft. sem teljesen független az ország leggazdagabb emberétől: a Nyíregyházán megvalósuló hatalmas autóipari beruházások miatt a város déli részén lévő ipari park infrastruktúrájának fejlesztésére kormányzati támogatással potom 192 milliárdot fordítanak, az emiatt zajló gigantikus földmunkákon, út- és közműépítéseken dolgozó egyik nyertes cég, a helyi Nyír-Wetland, s ugyanehhez a projekthez köze van a Mészáros és Mészáros Zrt.-nek is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.