2024. szeptember 25., szerda

SAJÁT FARKÁBA HARAP A MAGYAR MODELL, ENNEK TÜNETE, HOGY NEM FOGYASZTUNK

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2024.09.25.


Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az elmúlt hetekben szokatlan bűnbakot talált az ország gyenge gazdasági teljesítményére: több nyilatkozatában is arra panaszkodott, hogy hiába nőnek a reálbérek, a fogyasztók a kormány minden igyekezete ellenére sem hajlandók eleget fogyasztani, a vállalatok pedig beruházni.

Gólok és öngólok

A fogyasztás lanyha szintjének okait illetően a sajtó és elemzői szféra is számos olyan jelenséget azonosított, amelyek részben magyarázzák a jelenséget. Egyrészt az emberek (nemcsak itthon, hanem Európa-szerte) a koronavírus-járvány és a 2021–2022-es energiaválság alatt megcsappant megtakarításaik visszaépítésére, hiteltörlesztésre, tartalékolásra összpontosítanak a fogyasztás helyett.

Másrészt a kormány egyes gazdaságpolitikai lépéseivel maga is tevékenyen tesz a fogyasztás korlátozásáért. 

- A Fidesz népszerűségének fenntartását célzó, a választások előtti osztogatással megspékelt prociklikus gazdaságpolitika miatt az infláció mértéke már 2017 óta kiemelkedik az uniós átlagból, emiatt a hazai lakosságot kiemelkedő árcédula-sokk érte az elmúlt években.

- A magas infláció letörése magas kamatokat követelt, amelyek növelik a lakosság adósságterheit, és visszafogják a fogyasztási és beruházási hajlandóságot.

- A folyamatos háborús riogatás növeli a társadalom bizonytalanságérzetét, ami tovább ösztönzi a tartalékolást, illetve a külföldi vagyonmenekítést.

- A kormány célzott beavatkozásaival (például családtámogatás, lakossági állampapírok magas hozama, adókedvezmények, nem progresszív adórendszer) elsősorban a felső-középosztályt támogatja. Az uniós átlaghoz való bérfelzárkózás leginkább a társadalom felső 30 százaléka esetében jellemző, amelynek tagjai magasabb jövedelmük kisebb részét költik fogyasztásra, fogyasztásuk nagyobb részét tudják külföldön bonyolítani (más szóval telik nyaralásra és online shoppingra), továbbá megengedhetik maguknak a pénzügyi tudatosságot és a tartalékképzést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.